Un ministru rus promite ridicarea embargoului asupra vinurilor moldovene anul acesta, informeaza NewsIn.

Rusia a interzis importurile de vin din Republica Molodva si Georgia anul trecut, spunand ca vinul nu corespunde standardelor de calitate si este periculos pentru consumatori. Cele doua state considera insa ca embargoul este o pedeapsa pentru ca au incercat sa se apropie de Occident si sa iasa de sub dominatia Moscovei.

Presedintele moldovean Vladimir Voronin si liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, au convenit asupra ridicarii embargoului, dar inspectorii rusi au inceput sa faca controale de calitate la producatorii de vin din Republica Moldova. Voronin a interzis aceste inspectii saptamana trecuta.

"Nu exista preconditii care sa impiedice rezolvarea acestei probleme. Doar chestiuni tehnice, legate de calitate", a declarat ministrul rus al econonomiei, Gherman Gref, intr-o conferinta de presa de dupa discutiile cu oficialii moldoveni.

"Sa speram ca sampania din podgoriile moldovenesti se va afla pe mesele rusilor de Anul Nou", a mai spus el.

Putin isi exprimase aceeasi dorinta anul trecut, cand cei doi presedinti parusera sa se inteleaga sa puna capat embargoului.

Republica Moldova, tara cu patru milioane de locuitori, este una dintre cele mai sarace din Europa, potrivit statisticilor oficiale. In 2005, Republica Moldova a exportat 300 de milioane de sticle de vin in valoare de 350 de milioane de dolari, ceea ce reprezinta un sfert din totalul de exporturi. Patru din cinci sticle de vin exportate au plecat catre Rusia.

Voronin, singurul presedinte comunist al unei tari fost sovietice, a iritat Moscova acuzand-o ca incurajeaza separatistii din Transnistria. Ulterior, el a initiat masuri de apropiere de Uniunea Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.