Galina Djugasvili, nepoata dictatorului Josef Stalin, a murit luni seara intr-un spital militar din Moscova.

Reprezentantii spitalului moscovit Burdenko au anuntat ca Galina Djugasvili avea cancer.

Tatal ei, Yakov, fiul cel mare al lui Stalin, a fost ofiter in Armata Rosie.

Istoricii considera ca Yakov Stalin ar fi murit in 1943 in lagarul nazist Sachsenhausen dupa ce Stalin a fi refuzat sa elibereze un general german in schimbul lui.

Circumstantele mortii lui sunt neclare, unii spunand ca s-a sinucis altii ca a fost omorat.

In 2003, un reprezentant al ministerului apararii din Statele Unite a dat nepoatei lui Stalin, Galina Djugasvili, documente in care - sub acoperirea anonimatului - un militar american, declara ca tatal ei ar fi fost impuscat atunci cand a incercat sa evadeze.

Recent insa, Galina Djugasvili, a spus ca tatal ei nu a fost niciodata luat prizonier de germani.

Acesta este un subiect delicat pentru ca Stalin considera soldatii care se predau sau erau luati prizonieri, tradatori.

Intr-un extras de carte si intr-un interviu, ambele publicate in iunie in tabloidul rus Komsomolskaya Pravda, ea a fost citata spunand ca Yakov Djugasvili a murit in lupta in 1941.

Ea era convinsa ca fotografiile si scrisorile care aratau ca ar fi fost in lagar au fost falsificate ca parte a unui plan nazist de a-l lovi pe Stalin.

Ea a spus ca daca Stalin ar fi crezut ca fiul sau s-a predate nazistilor, nu s-ar fi purtat cu ea atat de frumos si nu i-ar fi spus ca seamana cu tatal ei.

Capturarea lui Yakov Djugasvili de nazisti in iulie 1941

La ceremonia cu oficialii americani din 2003, nepoata lui Stalin a spus ca amintirile sale legate de bunicul sau sunt "amintirile unui copil - cele mai bune si mai calde".

Ea a spus ca Stalin a fost "foarte bun" cu ea pentru ca era fata.

Stalin, nascut sub numele de Iosif Visarionovici Djugasvili, a condus Uniunea Sovietica cu o mana de fier pana la moartea sa din 1953.

In vremea cat a condus tara zeci de milioane de oameni au fost executati sau deportati.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.