Premierul provinciei Kosovo, Agim Ceku, a declarat ca dupa ce grupul de emisari care coordoneaza negocierile va reveni la Natiunile Unite la 10 decembrie, „singura evolutie asteptata este declararea si recunoasterea independentei Kosovo”.

Premierul Ceku a atras atentia ca provincia „va ramane stabila cu conditia ca statele occidentale sa actioneze imediat in sensul recunoasterii sale drept cel mai nou stat european”. Pentru ca provincia sa fie stabila si linistita trebuie sa „investim cu totii, sa fim atenti si ne indeplinim sarcinile”, a declarat Agim Ceku intr-o conferinta de presa. Liderii sarbi si cei ai populatiei albaneze se vor reuni, joi, la Viena, alaturi de emisarii Statelor Unite, UE si Rusiei in incercarea de a solutiona criza provinciei autonome.

Statele occidentale sustin ca aceasta ar trebui sa fie ultima runda de negocieri inainte de adoptarea unei decizii finale, insa Rusia respinge stabilirea unui termen limita. Martti Ahtisaari, emisarul ONU care a mediat negocierile timp de 13 luni, a declarat ca sansele incheierii unui acord intre sarbi si albanezi sunt aproape nule, precizand ca UE ar trebui sa depuna eforturi pentru implementarea planului propus de el imediat dupa revenirea emisarilor la sediul Natiunilor Unite.

„Kosovo este si ar trebui sa fie o problema europeana de importanta vitala”, a subliniat fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari.


Despre autor:

Sursa: Antena3.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.