Cancelarul german Angela Merkel se afla in China, intr-un turneu axat pe relatiile economice, dar si pe lupta impotriva incalzirii globale si pe marile crize ale momentului, cum ar fi provincia Darfur.

In prima zi a vizitei cancelarul german, a carui tara detine presedintia Grupului celor opt state industrializate (G8) s-a intalnit cu primul ministru Wen Jiabao si cu presedintele Hu Jintao, inainte de a se deplasa spre Nanjing, pentru partea cu incarcatura economica a vizitei. Intalnirea de dimineata cu primul ministru s-a concretizat in semnarea a trei acorduri in domeniile energiei si mediului. Grupul ThyssenKrupp a semnat, de asemenea, un acord pentru productia de arbori cotiti la o uzina in apropiere de Nanjing, investitie de 150 milioane de euro. Surpriza primei zile a fost nesemnarea unui acord de catre grupul MAN pentru o societate mixta de productie de autoutilitare si a unui alt acord de leasing avioane de catre Air Windrose. Presedintele Camerei de Industrie a Germaniei (BDI), Jurgen Thumann, evoca de asemenea, inaintea vizitei, un posibil sprijin german in ecologizarea minelor de carbune din China.

Germania este principalul partener comercial al Chinei din UE, dar schimburile sunt puternic dezechilibrate in favoarea Chinei (exporturi chineze in Germania 48,8 miliarde euro, importuri 27,5 miliarde). Insotita de o delegatie de 25 de oameni de afaceri, Angela Merkel (care viziteaza China pentru a doua oara de la inceputul mandatului) a anuntat ca nu intentioneaza sa evite subiectele delicate. “Relatiile noastre economice si politice sunt atat de stranse, incat putem aborda chestiunile litigioase, cum ar fi drepturile omului si calitatea produselor chinezesti de pe piata europeana”, a declarat cancelarul german.

Litigii escamotate

Subiectele delicate in relatiile chino-germane se acumuleaza mereu. In saptamanile dinainta vizitei, Germania a acuzat China de generarea unei crize europene a laptelui, prin folosirea importurilor din Europa pentru acoperirea progamului scolar “Fiecarui elev un pahar cu lapte pe zi”. La subiectele delicate ale relatiilor chino-germane s-a adaugat, chiar in ajunul vizitei Angele Merkel, scandalul infiltrarii de programe-spion chinezesti de tip Troian in computerele Cancelariei de la Berlin si a trei ministere federale (Externe, Economie si Cercetare). Dupa mai multe dezmintiri, in fine, un purtator de cuvant a Ministerului de Externe a declarat ca Beijingul “s-a opus mereu activitatilor criminale”, intre care este inclusa pirateria informatica. Si premierul Wen Jiabao a abordat chestiunea cu omologul din Germania, promitand “toate masurile” pentru a pune capat actiunilor de piraterie informatica. “Hackerii care patrund si saboteaza computere reprezinta o problema cu care se confrunta intreaga lume...Dorim sa pastram cooperarea cu guvernul german si sa luam masuri ferme si efective pentru a preveni orice actiune de piraterie care ameninta sistemul de computere”, a subliniat Wen. In conferinta de presa de dupa convorbiri, Merkel nu a acuzat direct China, spunand doar ca “unele tari cu o dezvoltare exploziva trebuie sa respecte regulile jocului”. Astazi Angela Merkel are prevazut un alt punct in program menit sa starneasca iritare, o intalnire cu gazetari si scriitori despre libertatea presei in China.

In ceea ce priveste temele de interes international, China este acuzata ca nu actioneaza suficient pentru a pune capat masacrelor din provincial sudaneza Darfur, din dorinta de a nu-si sacrifica relatiile privilegiate cu autoritatile sudaneze, de la care cumpara petrol in cantitati mari. Beijingul a reusit sa obtina, de la presedintele Omar el-Bashir, unda verde pentru desfasurarea unei forte ONU in Darfur. De asemenea, Angela Merkel incearca sa pregateasca in China (de fapt in turneul asiatic, care va continua maine in Japonia) terenul pentru un acord global asupra prevenirii efectului de sera, acord ce ar trebui obtinut la Conferinta ONU din decembrie la Bali (Indonezia). Germania si-a jucat partial rolul in lupta contra incalzirii globale, obtinand la summit-ul din iunie de la Heiligendamm un acord de principiu intre Statele Unite si UE pentru reducerea gazelor cu efect de sera cu 50 la suta pana in 2050. La Beijing, Wen a aratat ca tara sa este interesata in reducerea gazelor cu efect de sera, dar ca ea este un poluator de data mult mai recenta decat marile puteri industriale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.