Persoane bolnave de SIDA au fost ingropate de vii in Papua Noua Guinee de catre propriile familii, care nu au mijloacele necesare pentru a le ingriji si se tem ca se vor infecta la randul lor, a declarat ieri reprezentantul unei organizatii umanitare, citat de AFP.

Margaret Marabe, care a stat cinci luni intr-o regiune izolata din aceasta tara in cadrul unei campanii de prevenire a SIDA, a povestit ca a vazut cinci bolnavi de SIDA ingropati de vii, informeaza NewsIn.
Unul dintre ei striga dupa ajutor in timp ce rudele aruncau pe el pamant, a declarat Marabe, care lucreaza pentru organizatia umanitara Igat Hope.

"Unul dintre bolnavi imi era var. Am intrebat de ce se practica asa ceva. Mi-au raspuns: 'Daca ii lasam sa traiasca cu noi in aceeasi casa, vom lua si noi boala si vom muri si noi'", a povestit ea.
Satenii i-au spus ca aceasta practica este foarte raspandita.

Margaret Marabe a lansat un apel guvernului si organisnelor de prevenire pentru a se asigura ca programele de informare despre SIDA sa nu se limiteze la orasele mari, ci sa ajunga si in regiunile rurale.
Potrivit unor martori, in unele localitati, au existat cazuri de femei acuzate de vrajitorie, torturate si ucise pentru ca ar fi provocat moartea, inexplicabila pentru sateni, a unor tineri contaminati cu HIV.

Papua Noua Guinee, tara cu sase milioane de locuitori, se confrunta cu o propagare necontrolata a virusului SIDA. Potrivit unui raport ONU recent, numarul persoanelor infectate a crescut cu 30% pe an din 1997. In 2005, numarul lor era de 60.000.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.