Spulberarea cu o arma nucleara, trimiterea unei sonde kamikaze sau aplicarea unei presiuni care sa-i indeparteze sint citeva dintre solutiile gindite impotriva asteroizilor care ameninta Terra.

Un studiu recent arata ca SUA si China sint cele mai vulnerabile natiuni in fata coliziunii devastatoare cu un meteorit. Cu fonduri incerte, astronomii se lupta sa infrineze amenintarea unor „vizitatori“ galactici ce ar putea pune capat omenirii, arata o analiza realizata de revista „Popular Science“.

„Pina in prezent au fost detectati 880 de asteroizi potential periculosi. Toti se rotesc in jurul Soarelui si au orbite ce se intersecteaza cu cea a Pamintului. Dimensiunile lor pleaca de la 100 de metri in sus“, explica pentru Cotidianul Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic din Bucuresti. In schimb, spune astronomul roman, in vecinatatea planetei noastre exista multi alti asteroizi ale caror orbite sint apropiate de cea a Pamintului, numiti NEA (Near-Earth asteroids). „Pina acum au fost descoperiti 4.500, dar numarul lor creste de la zi la zi“, adauga Sonka.

Majoritatea activitatilor de detectare sint puse pe seama unor telescoape optice raspindite in SUA, Italia, Japonia si Australia, arata „Popular Science“. „Se folosesc telescoape automate ce scaneaza singure cerul si iau imagini toata noaptea. Imaginile sint prelucrate automat. Pe aceste imagini se identifica stelele, asteroizii cunoscuti si se cauta obiecte noi“, descrie Adrian Sonka. Acestea sint coordonate de programe precum Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) - o colaborare intre MIT Lincoln Laboratory si fortele aeriene ale Statelor Unite, menita exclusiv sa identifice si sa catalogheze obiecte din apropierea Pamintului cu potential de coliziune, potrivit „Popular Science“. Efortul este sustinut si de astronomii amatori din intreaga lume. Cu participarea tuturor, programele descopera o data la citeva zile cite un asemenea corp ceresc nou.

Incepind cu 1998, NASA a finantat Spaceguard, un consortiu de observatoare care se speteste sa detecteze, pina in 2008, 90% dintre obiectele din apropierea Pamintului cu un diametru de peste 800 de metri. Grupul a identificat pina acum trei sferturi dintre cele 1.100 de corpuri estimate pentru aceasta categorie de marime, iar urmatorul pas este gasirea a 90% dintre cele masurind peste 140 de metri (circa 12.000 la numar) pina in 2020. In schimb, finantarea nu a fost inca asigurata pentru acest din urma proiect. Majoritatea programelor cu acest profil se regasesc in SUA, Adrian Sonka amintind si de Near-Earth Asteroid Tracking (NEAT), Lowell Observatory Near-Earth-Object Search (LONEOS), Catalina Sky Survey sau Campo Imperatore Near-Earth Objects Survey (CINEOS). In plus, telescoape cu o raza mai mare de acoperire ar urma sa apara online in Hawaii, Arizona si Chile in urmatorul deceniu, sporind viteza de detectie, informeaza „Popular Science“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.