Kremlinul va controla o parte din importurile americane de gaze, prin intermediul unui consortiu ruso-britanic.

Monopolul Gazprom se afla la un pas de a intra pe piata americana a hidrocarburilor. Compania britanica British Petroleum (BP) a oferit gigantului rus o parte din actiunile detinute in exploatarile si instalatiile de obtinere a gazelor naturale lichefiate din Trinidad-Tobago. “Participarea in acest proiect va face ca Gazprom sa-si extinda prezenta pe piata gazelor lichefiate, care este una dintre prioritatile companiei”, arata specialisti ai companiei de servicii financiare UBS, citati de “The Independent”.

Exploatarile din Trinidad furnizeaza SUA un miliard de metri cubi de gaze naturale pe zi, aproximativ 20% din importurile americane. British Petroleum detine 34% din exploatarile din Caraibe, ceilalti investitori fiind spaniolii de la Repsol si britanicii de la British Gas.

Facilitarea de catre British Petroleum a intrarii Gazprom pe piata americana face parte dintr-o intelegere convenita in aceasta primavara, dupa ce britanicii au fost fortati sa cedeze rusilor pachetul majoritar al exploatarii de gaze naturale de la Kovitka, in Siberia Orientala. Conform acordului, BP urmeaza sa investeasca in cadrul unor consortii din care fac parte Gazprom si ramura rusa a BP, TNK-BP. Potrivit directorului executiv al BP, cele trei companii vor investi in proiecte cu o valoare totala de 3 miliarde de dolari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.