Oficiali din Rusia au anuntat ca fortele de securitate l-ar fi ucis pe Rustam Basaiev, unul din principalii lideri ai rebelilor ceceni.

Basaiev ar fi fost ucis in capitala Ceceniei, Groznai, in cursul unui schimb de focuri intre rebeli si politia locala.

Moscova i-a urmarit in ultima vreme pe liderii rebeli ceceni, si sustine ca numarul acestora ar fi in scadere.

Daca in Cecenia situatia din ultima vreme pare sa fie destul de linistita, in alte parti din Caucazul de nord, securitatea ramane destul de precara.

Oficiali ceceni au declarat ca lui Rustam Basaiev i s-au cerut actele la un punct de control in Groznai, dar a refuzat si a incercat sa fuga intr-o casa din apropiere.

A avut loc un schimb de focuri intre politia locala si rebeli in urma caruia doi politisti ceceni au fost ucisi.

Basaiev, considerat un luptator profesionist, era un apropiat al lui Doku Umarov, liderul din umbra al miscarii rebele cecene, care a luptat pentru trupele rusesti mai mult de 10 ani.

Pentru Rusia, eliminarea lui Rustam Basaiev reprezinta o victorie de imagine.

Moscova i-a urmarit pe principalii lideri rebeli ceceni si nu a ascuns ca principala tinta era eliminarea lor fizica.

Odata cu instalarea la putere in Cecenia a lui Ramzan Kadirov, fidel Moscovei, Rusia a preluat controlul din punct de vedere al securitatii in zona.

Insa din moment ce cumpararea de arme este la indemana oricui in Cecenia, situatia din acest punct de vedere ramane instabila.

In Ingusetia si Daghestan, doua republici autonome apropiate de Cecenia, atacurile asupra fortelor de ordine au devenit o obisnuinta.

Un amestec de militanti islamisti, banditi si luptatori de profesie fac din Caucazul de nord o zona aproape neguvernabila.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.