Raportul anual al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pune accentul pe protectia in fata noilor boli infectioase, cu o putere mare de raspandire.

"Un Viitor mai Sigur" este titlul raportului anual al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care insa atrage atentia ca actualele sisteme de sanatate nu sunt suficient de sigure pentru stilul de viata al societatii contemporane.

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca intr-o lume tot mai globalizata, boli noi apar intr-un ritm alarmant.

Din 1967, 39 de noi agenti cauzatori de boala au fost identificati se scrie in raport, printre care HIV-SIDA, Ebola, virusul Marburg si infectia respiratorie acuta SARS, se scrie in raport.

In conditiile in care 2 miliarde de oameni folosesc anual avionul pentru transport, raspandirea unei boli infectioase devine cu atat mai usoara

Organizatia identifica o anumita stare de complacere: progresele secolului XX in producerea de antibiotice si vaccinuri au dus, la o reducere a raspandirii bolilor dar a avut ca efect si o diminuare a vigilentei.

In secolul XXI insa, se spune in raport, bolile infectioase se raspandesc geografic mult mai rapid decat in orice alta perioada a istoriei si singura modalitate de lupta este colaborarea si deschiderea completa intre state.

Tarile, se afirma in raport, nu ar trebui sa ascunda izbucnirea unor epidemii, iar rezultatele cercetarilor medicale ar trebui sa fie impartasite.

Fara o solidaritate globala de acest fel, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, o epidemie majora ar putea avea consecinte devastatoare nu doar pentru sanatatea oamenilor, ci si pentru economia globala sau stabilitatea politica.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.