Printre cei judecati se numara un var de-al lui Saddam Hussein, Ali Hassan al-Majid.

In Bagdad a inceput procesul a 15 colaboratori ai lui Saddam Hussein, acuzati ca au pus la cale reprimarea unei revolte a musulmanilor siiti, dupa razboiul din Golf din 1991.

Este al treilea proces tinut de inaltul Tribunal irakian.

Printre cei judecati se numara un var de-al lui Saddam Hussein, Ali Hassan al-Majid.

Revolta de dupa razboiul din 1991 a izbucnit la cateva zile dupa ce alianta condusa de Statele Unite gonise din Kuweit armata lui Saddam Hussein, dar miscarea a fost repede inabusita.

Se estimeaza ca zeci de mii de persoane au fost ucise, iar in anii din urma s-au descoperit in Irak numeroase gropi comune.

Procurorii sustin ca liderii partidului Baas si comandantii de la acea vreme ai armatei s-ar face vinovati de crime impotriva umanitatii.

Ali Hassan al-Majid si alti doi dintre acuzati au fost deja condamnati la moarte, intr-un dosar legat de reprimarea populatiei kurde din nordul Irakului.

Procesul de acum ar putea sa reaprinda o controversa legata de deciziile luate de George Bush senior, fostul presedinte al Statelor Unite, in 1991.

Multi musulmani siiti din Irak au vazut in ofensiva din Kuweit preambulul unei operatiuni mai ample impotriva lui Saddam, drept pentru care au pornit revolta impotrva conducerii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.