Guvernatorul siit al provinciei Muthana, din sudul Irakului, a fost ucis intr-un atac cu bomba.

Provincia este una dintre cele trei predate de armata britanica fortelor de securitate irakiene.

Dupa cum noteaza corespondentii BBC, acest ultim atac ridica semne de indoiala cu privire la succesul operatiunilor initiate de trupele britanice in sudul Irakului.

Pozitia oficiala a guvernului britanic este ca in sudul Irakului au fost inregistrate progrese si ca, atunci cand conditiile vor fi propice, ultima provincie aflata sub controlul armatei britanice va fi predata fortelor de securitate irakiene.

Oficialii britanici nu pretind ca sudul Irakului este democratic si secular, dar argumenteaza ca astfel de obiective nici nu puteau fi atinse.

Situatie delicata a trupelor britanice din Irak

Surse din randul ofiterilor britanici de rang inalt citati de corespondenti ai BBC sustin insa ca fortele britanice sunt nerabdatoare sa paraseasca sudul Irakului, considerand ca prezenta militarilor britanici mai mult dauneaza decat ajuta.

Mai mult, in Statele Unite exista voci care sustin ca britanicii au pierdut Basra si ca vor parasi Irakul infranti de gruparile de insurgenti siiti sprijinite de Iran.

Pentru comandantii britanici, un astfel de verdict este prea aspru.

Ei spun ca actele violente din sudul Irakului nu se datoreaza insurgentei, ci luptei pentru putere dintre diversele factiuni siite.

Ziarul britanic Sunday Times scrie ca, luna viitoare, trupele britanice vor parasi baza militara amenajata in fosta resedinta de vara a lui Saddam Hussein din Basra, urmand a fi desfasurate in apropierea aeroportului din zona, unde vor astepta semnalul de plecare.

Totusi, potrivit asigurarilor date recent de premierul Gordon Brown, nu va fi luata nici o decizie cu privire la retragerea propriu-zisa pana luna viitoare, cand generalul Petraeus, comandantul armatei americane in Irak, va prezenta Congresului un raport cu privire la stadiul operatiunilor militare din Irak.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.