In Parlamentul Turciei nu a reusit sa aleaga noul presedinte al tarii din primul tur de scrutin.

Mnistrul de externe, Abdullah Gul, din partea Partidului Dreptatii si Dezvoltarii (AKP), de guvernamant, a obtinut 341 de voturi, Sabahattin Cakmakoglu, din partea Partidului Actiunii Nationaliste (MHP), a obtinut 70, iar Tayfun Icli, din partea Partidului Stangii Democratice (DSP) a obtinut 13 voturi.

Pentru a fi ales, un candidat trebuie sa intruneasca votul a doua treimi dintre deputati - 367 din totalul de 550 - in primele doua tuturi de scrutin si majoritatea absoluta, 276 de voturi, in urmatoarele doua tururi de scrutin.

Un cvorum de doua treimi este obligatoriu, iar esecul alegerii unui presedinte in patru tururi de scrutini duce la dizolvarea parlamentului si la convocarea unor alegeri parlamentare repetate.

AKP detine 341 de mandate in urma alegerilor din 22 iulie, cand a obtinut 46% din voturi.

Al doilea tur de scrutin e programat vineri 24 august.

Abdullah Gul favorit

Abdullah Gul are cele mai mari sanse sa fie ales, desi candidatura sa a fost extrem de controversata.

Candidatura ministrului de externe Abdullah Gul la postul de presedinte al Turciei a fost blocata in luna aprilie pe fondul acuzatiilor opozitiei ca ar reprezenta o amenintare la adresa sistemului secular.

Abdullah Gul a fost candva membru al unui partid pro-islamic dar spune ca ca a incetat orice legaturi cu islamul politic.

El a atras atentia asupra celor patru ani in care a fost ministru de exerne, facand eforturi pentru reforme democratice si pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeana.

Opozitia insa a boicotat votul din Parlament, au avut loc proteste de strada impotriva candidaturii lui Abdullah Gul iar armata a avertizat ca e gata sa intervina daca e nevoie pentru a proteja sistemul secular.

Criza legata de respingerea candidaturii lui Abdullah Gul a determinat guvernul sa convoace alegeri anticipate luna trecuta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.