Expozitia Mondiala EXPO 2005 Aichi isi propune sensibilizarea opiniei publice internationale fata de problemele mediului, a explicat zilele trecute Taizo Watanabe, comisar general al expozitiei, intr-o intalnire cu jurnalistii romani. Ambasadorul Watanabe a acceptat sa discute pentru aproximativ 30 de minute cu reprezentanti ai presei romane, prezenti in Japonia la evenimente legate de EXPO 2005, adresate mass-media internationale.

Tema Expozitiei Mondiale, "Intelepciunea Naturii", a aratat el, isi propune sa prezinte "conceptele unui alt fel de viata, impreuna cu natura si diferite culturi". Intregul site al EXPO a fost conceput in asa fel incat sa nu afecteze sub nici o forma mediul inconjurator, apelandu-se la diferite formule de constructie - poduri suspendate, vehicule ecologice etc. In acest fel, Japonia se doreste a fi ea insasi un exemplu in domeniul protectiei mediului.

De altfel, Pavilionul nipon la EXPO 2005 ofera vizitatorilor o serie de experiente inedite, toate avand drept scop sensibilizarea fata de problemele ecologice. De pilda, o serie de tuburi metalice, asemanatoare trunchiurilor copacilor, arata cum se face filtrarea aerului, iar dintr-o capsula de genul celei a cosmonautilor ti se proiecteaza diferite imagini ale mediului terestru si acvatic.

In cadrul tematicii Expozitiei Mondiale de la Aichi, Romania participa cu mesajul "Mostenire pentru viitor". Pavilionul tarii noastre a reusit sa atraga numerosi vizitatori - aproximativ 20.000, potrivit organizatorilor, in doar trei zile - prezenti cu ocazia manifestarilor ce premerg deschiderea oficiala din 24 martie. Atunci sunt pregatiti sa inceapa activitatea si bucatarii restaurantului romanesc din cadrul pavilionului, care va oferi, pe durata celor sase luni a Expozitiei, feluri de mancare traditionale, pregatite la restaurantul "Darie" din cunoscutul cartier din Tokyo-Ginza. Vizitatorii au fost atrasi de calusarii romani care au iesit sa danseze in fata Pavilionului, atragand atentia multora dintre cei care se aflau in zona.

"Am auzit ca Pavilionul Romaniei este foarte popular. Sunt sigur ca va fi un succes", a precizat Watanabe in cadrul intalnirii cu jurnalistii romani. Watanabe s-a aflat recent in Romania la invitatia Ministerului Afacerilor Externe, care a pregatit si proiectul de participare a tarii noastre la EXPO 2005. Ambasadorul este asteptat sa participe si la ceremonia de deschidere oficiala a pavilionului Romaniei, programata pentru 25 martie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.