Beijingul pare sa mai aiba de asteptat pina va putea sa-si cumpere armament din UE. Opozitia americano-britanica fata de ridicarea embargoului european pe exporturile de arme incepe sa-si faca efectul.

Marea Britanie incearca sa amine pe cale diplomatica ridicarea embargoului UE pe exporturile de arme catre China, in timp ce sprijinul europenilor fata de aceasta initiativa a inceput sa scada, din cauza opozitiei administratiei Bush, dar si a recentei legi antisecesiune adoptate de legislativul chinez.

Conform "Financial Times", eforturile Londrei se lovesc de opozitia Frantei, cel mai aprig sustinator al anularii embargoului. Marea Britanie se teme ca embargoul ar putea fi ridicat chiar in perioada in care va detine presedintia semestriala a UE - fapt care ar putea afecta relatia americano-britanica. Si alte state membre UE, mai ales cele care au legaturi strinse in domeniul apararii cu SUA, inclina catre varianta aminarii, mai ales dupa adoptarea de catre China a legii antisecesiune care vizeaza o eventuala interventie in forta impotriva Taiwanului separatist.

China ii preseaza pe europeni

In replica la eforturile britanice, Beijingul a cerut Bruxellesului sa nu amine ridicarea embargoului, afirmind ca restrictia este desueta si reprezinta un mod de discriminare politica impotriva Chinei. UE a impus embargoul pe exportul de arme in 1989, dupa reprimarea singeroasa a demonstratiilor din piata Tien An Men.

Congresul SUA a avertizat ca in cazul in care UE va ridica embargoul, firmele europene de armament vor suferi sanctiuni prin limitarea accesului la tehnologia americana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.