Mai mult de 80 % dintre cei mai apreciati experti americani din domeniul politicii externe se asteapta ca in urmatorii zece ani sa aiba loc un alt atac de proportiile celui din 11 septembrie 2001, se arata in studiu „Terrorism Index”, publicat in revista „Foreign Policy” si citat de Reuters.

Majoritatea celor 108 experti chestionati de revista Foreign Policy si de Centrul pentru Progres American au spus ca se asteapta la un alt atac de proportiile celui din 11 septembrie in urmatorii zece ani, in pofida unor imbunatatiri substantiale in Statele Unite in ceea ce priveste securitatea, fortele de ordine si agentiile de informatii, informeaza NewsIn.

Expertii cred ca in prezent lumea este un loc mai periculos pentru americani decat in urma cu sase luni, in special din cauza razboiului din Irak si a unui esec inregistrat in razboiul Statelor Unite impotriva terorismului. O proportie de 91% dintre ei sunt de parere ca lumea a devenit mai periculoasa pentru americani si pentru Statele Unite, ceea ce reprezinta o crestere cu 10 procente fata de rezultatele unui studiu similar realizat in februarie.

In urmatorii zece ani, Orientul Mijlociu va continua sa fie afectat de consecintele negative ale razboiului din Irak, in special prin acutizarea tensiunilor dintre sunnitii si siitii din regiune, au prognozat 58% dintre experti. Drept rezultat, dicatorii arabi vor fi descurajati sa-si continue reformele politice, sunt de parere 35% dintre experti.

Numai 3% dintre persoanele chestionate mai cred ca Statele Unite isi vor atinge obiectivul de a transforma Irakul intr-un exemplu de democratie in urmatorii zece ani.

Datele apar in numarul din septembrie/octombrie al revistei Foreign Policy, editata de institutul Carnegie Endowment for International Peace, in studiul intitulat Terrorism Index. Sondajul a fost realizat in perioada 23 mai-26 iunie, iar esantionul ales a inclus atat democrati, cat si republicani, atat fosti oficiali cu rang inalt in administratie, cat si actuali demnitari - inclusiv secretarul de stat si consilierul Casei Albe pentru securitate nationala -, precum si comandanti ai armatei americane.

Principalele tari care pot aduce provocari majore politicii americane de securitate, intrucat foarte probabil vor deveni fiefuri ale al-Qaida, sunt, potrivit expertilor, Pakistanul (35%), Irakul (22%), Somalia (11%), Sudanul (8%) si Afganistanul (7%).

La intrebarea care tari ar putea transfera cel mai probabil tehnologie nucleara teroristilor, in urmatorii trei-cinci ani, 74% dintre experti au raspuns ca Pakistanul, 42% Coreea de Nord, 38% Rusia, 31% Iranul si 5% Statele Unite.

Expertii apreciaza ca dintre aliatii Statelor Unite cei care servesc cel mai putin intereselor americane de securitate nationala sunt Rusia (34%), Pakistanul (22%), Arabia Saudita (17%), Israelul (14%), Mexicul si Egiptul (5%).

Studiul arata ca mai mult de jumatate dintre experti nu sunt de acord cu politica presedintelui George W. Bush de a creste numarul militarilor din Irak ca strategie de stabilizare a Bagdadului, apreciind ca planul a adus prejudicii securitatii nationale a Statelor Unite. In conditiile in care Congresul si Casa Alba asteapta la 15 septembrie un raport-cheie de evaluare a situatiei din Irak, 53% dintre expertii chestionati de Foreign Policy au spus ca se opun consolidarii prezentei american din Irak, ceea ce reprezinta o crestere cu 22% fata de momentul anuntarii strategiei, la inceputul acestui an.

Presedintele George W. Bush a decis in ianuarie desfasurarea a 30.000 de soldati suplemntari in si in jurul Bagdadului pentru a pune capat violentelor interconfesionale, in ideea realizarii reconcilierii politice intre sunniti, siiti si kurzi. Strategia a fost anuntata la inceputul anului, dar efectivele din teren au fost complete abia la mijlocul lunii iunie.

Ambasadorul american in Irak, Ryan Crocker si comandantul fortelor americane din Irak, generalul David Petraeus, urmeaza sa prezinte Congresului, luna viitoare, un raport privitor la progresele din Irak, care s-ar putea dovedi vital pentru decizia unei eventuale retrageri a trupelor. Democratii si unii republicani din Congres sunt de parere ca este timpul ca soldatii americani sa fie adusi acasa.
Sapte din zece experti chestionati de Foreign Policy au spus ca sprijina o redesfasurare a fortelor americane din Irak. Un numar mai mare de experti decat in cazul studiilor similare precedente sunt de parere ca razboiul este principala cauza a ceea ce ei cred ca este deja un esec al razboiului global impotriva terorismului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.