Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat vineri seara, la sfarsitul manevrelor militare comune cu China, ca Rusia va relua imediat si "pe baze permanente" zborurile cu bombardiere strategice capabile sa transporte arme nucleare. Cateva ore mai tarziu, 50 de avioane decolau spre Atlantic si Pacific.
Cele 50 de avioane includeau bombardiere strategice, avioane de vanatoare, aparate pentru alimentarea in aer si avioane radar. Putin nu a precizat daca in aceste misiuni "permanente" bombardierele rusesti vor avea asupra lor in permanenta arme nucleare, dar chiar si in aceste conditii de ambiguitate anuntul sefului de la Kremlin semnaleaza o revenire de fapt la teroarea nucleara din timpul razboiului rece. Comandantul aviatiei strategice ruse, generalul Pavel Androsov, a declarat ca bombardierele rusesti au fost urmarite vreme de cinci ore de 21 de avioane de vanatoare ale NATO.

Desi Moscova a anuntat abia acum, au mai existat incidente cu bombardiere rusesti care s-au apropiat prea mult de coastele unor tari NATO sau teritorii ale acestora. Pe 20 iulie, aviatia britanica si cea norvegiana au fost nevoite sa iasa in intampinarea mai multor bombardiere rusesti care zburau peste Marea Nordului spre coastele scotiene. La inceputul lui august, alte doua bombardiere TU-95 au fost interceptate de avioanele de vanatoare americane in apropierea insulei Guam din Pacific, care este teritoriu american.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.