Comisia Electorala Centrala le-a inmanat, marti, legitimatiile de deputat celor 101 parlamentari alesi pe liste de partid in scrutinul din 6 martie. Parlamentul nou-ales al Moldovei se va intruni in prima sa sedinta maine, conform unui decret emis de presedintele Vladimir Voronin chiar a doua zi dupa validarea mandatelor, la 17 martie. Voronin s-a grabit sa convoace forul legislativ, chiar daca, potrivit Constitutiei, avea la dispozitie 30 de zile pentru fixarea datei de intrunire a noului parlament.

Presedinte, dupa trei tururi

Deputatii comunisti au suficiente voturi pentru a alege conducerea forului legislativ si a instala guvernul (cu majoritate simpla de voturi - 52), dar mai au nevoie de 5 voturi pentru a alege viitorul presedinte al statului . Candidaturile pentru functia de sef al statului pot fi avansate de grupuri formate din cel putin 15 deputati. Presedintele statului trebuie ales, prin vot secret, in maximum 3 tururi de scrutin, la care, obligatoriu, participa cel putin doi candidati.

Daca seful statului nu este ales din trei tururi de scrutin, presedintele in exercitiu al Moldovei trebuie sa dizolve parlamentul si sa declare alegeri anticipate. In prima sedinta a parlamentului, din legislatura a 16-a, vor fi formate grupurile parlamentare, vor fi alesi presedintele parlamentului si cei doi vicepresedinti, va fi votata componenta comisiilor parlamentare de specialitate si alesi sefii acestora. Deputatii vor forma o comisie speciala de pregatire si desfasurare a scrutinului prezidential.

Reprezentanti ai PPCD si BMD au declarat presei ca formatiunile lor asteapta sa fie invitate de catre PCRM la negocieri in chestiunea candidaturii sefului statului. S-au inregistrat schimbari de pozitie in politica celor doua formatiuni care, spre deosebire de primele zile de dupa scrutin, nu mai sustin ca vor bloca alegerea sefului statului, pentru a provoca alegeri parlamentare anticipate. Acum, BMD intentioneaza sa inainteze un candidat propriu la functia de sef al statului - probabil, pe primarul Chisinaului, Serafim Urechean. PPCD, care dispune de doar 11 mandate, nu are insa suficiente voturi pentru a avansa un candidat propriu.

Tensiuni in BMD si PCRM

O data ajunse in parlament, partidele componente nu-si mai propun sa ramana cu orice pret impreuna. Ex-speakerul Dumitru Diacov, presedintele Partidului Democrat, copresedinte al BMD, nu a exclus cu desavarsire ca ar avea intentia sa formeze un grup parlamentar distinct. Diacov a spus ca acest lucru chiar i-a fost recomandat de "colegi din Internationala Socialista", pentru amplificarea optiunii social-democrate in cadrul forului legislativ de la Chisinau. Este foarte posibil ca PCRM sa gaseasca voturile care-i lispsesc in cadrul BMD. Analistii prevad scindari in randurile deputatilor comunisti si alierea unora dintre ei cu o parte a deputatilor alesi pe listele BMD, in scopul alegerii presedintelui statului. Partidul Comunistilor nu a anuntat deocamdata candidatura sa la functia de sef al statului. Se stie insa ca favorit a ramas Vladimir Voronin.

Se schimba liderul de grup

Zilele trecute, la plenara "Comitetului Central" al PCRM s-a decis inlocuirea sefului de pana acum al grupului parlamentar al comunistilor, Victor Stepaniuc, invinuit de ineficienta in campania electorala. Membrii de partid au propus-o la sefia grupului parlamentar comunist pe Eugenia Ostapciuc, actualul presedinte al Parlamentului. Presedintele Voronin a declarat ca inclina sa-l pastreze pe Vasile Tarlev in functia de premier, dar analistii cred ca nici aceasta nu este o certitudine. Lucrurile vor deveni mult mai limpezi joi, dupa formarea grupurilor parlamentare.

Presedinte sau premier?

Analistii politici cred ca Vladimir Voronin va dori sa fie ales mai intai presedinte al parlamentului, pentru a fi sigur ca o pozitie-cheie in stat ii va fi garantata. De altfel, intr-un stat parlamentar, presedintele parlamentului este figura Nr. 1. Ulterior, Vladimir Voronin ar urma sa decida daca isi pastreaza functia de speaker sau candideaza pentru un nou mandat de presedinte al republicii.

Pasat ramane in inchisoare, convins ca este victima lui Voronin

Avocatul lui Valeriu Pasat, Gheorghe Amihalachioae, a declarat ca arestarea ex-ministrului apararii si fostului director al SIS "s-a efectuat la comanda directa a lui Voronin". Avocatul afirma ca arestarea lui Pasat a fost determinata de relatia acestuia cu BMD in campania electorala, dar si de faptul ca ar fi refuzat sa-l ajute pe Oleg Voronin, fiul presedintelui, sa achizitioneze pachetul majoritar de actiuni la Termocentrala electrica de la Cuciurgan, aflata in subordinea Administratiei de la Tiraspol.

Luni, Procuratura Generala a prelungit cu 30 de zile mandatul de arest pe numele lui Pasat. Inca din 11 martie, cand a fost arestat pe Aeroportul Chisinau, la sosirea din Rusia, Pasat se afla in greva foamei, de teama sa nu fie otravit. Gheorghe Amihalachioae a declarat ca va cere implicarea in dosarul respectiv, in calitate de martori, a ex-presedintelui Moldovei Petru Lucinschi si a ex-prim-ministrului Ion Ciubuc. Lucinschi a declarat ca este dispus sa depuna marturie si ca tranzactia a fost perfect legala.

Valeriu Pasat, consilierul pe probleme externe al holdingului energetic rusesc RAO "EES Rossii", este anchetat in stare de arest pentru "delapidare de fonduri" in cazul comercializarii, acum opt ani, a 21 de avioane de lupta "MiG-29" catre SUA.

Potrivit presei ruse, directorul concernului rus, Anatoli Ciubais, a declarat ca, alaturi de avocatii moldoveni angajati pentru apararea lui Pasat, vor activa si avocati americani.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.