Indexul pentru 2007 al statelor instabile, realizat de revista Foreign Policy si Fund for Peace, claseaza Romania in categoria statelor pentru care este necesar un nivel de "avertizare", cu un punctaj sub al Bulgariei sau Croatiei.

Institutul cu sediul la Washington realizeaza anual un clasament privind gradul de instabilitate, tinand cont de indici sociali (presiuni demografice, deplasarile refugiatilor, urgente umanitare), indici economici (declin, dezvoltare inegala) si indici politici (infractionalitate, deteriorarea serviciilor publice, aplicarea arbitrara a legii, rivalitati intre elite, imixtiuni externe).

Statele cu cel mai mare risc de instabilitate sunt cele cu indici cuprinsi intre 100 si 90 de puncte, urmate de cele din categoria "de avertisment (intre 89,9 si 60 de puncte), cele cu stabilitate moderata (60 - 30 de puncte) si cele cu stabilitate sporita (30 - 0 puncte).

Cu un indice de 60,9 puncte, Romania se mentine in a doua categorie de tari - "warning", pentru care exista preocupare privind gradul de instabilitate - care include in principal state din Africa, Orientul Mijlociu si Asia.

Inaintea Romaniei, in aceeasi categorie sunt Croatia (60,5 puncte), Bulgaria (60,3) si Bahamas (60,1). La distanta de aceste tari, in acelasi capitol, sunt alte state europene: Republica Moldova (85,7 puncte), Belarus (85,2), Bosnia (84,5), Georgia (82,3), Rusia (81,2), Turcia (74,9), Macedonia (74,1), Ucraina (71,4), Albania (70,5), Cipru (70,2). Sub 60 de puncte, sunt tarile considerate "stabile", printre care se numara Statele Unite, Marea Britanie, Italia, Franta, Slovenia, Spania, Coreea de Sud, Portugalia, Germania, Cehia, Grecia, Polonia, Malta, tarile baltice, Ungaria, Muntenegru.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.