Coalitia internationala din Irak este pe cale sa piarda inca un membru. Bulgaria ar putea deveni urmatoarea tara care isi va retrage militarii pana la sfarsitul anului.

Militarii bulgari s-ar putea retrage din Irak pana la sfarsitul acestui an, a anuntat ministrul bulgar al Apararii, Nikolai Svinarov. Oficialul de la Sofia a facut aceasta declaratie chiar la finalul unei intalniri cu omologul sau roman, Teodor Atanasiu, care a spus, in schimb, ca romanii vor ramane in Irak "pana la normalizarea situatiei".

Nikolai Svinarov considera ca o retragere treptata nu este o optiune pentru contingentul bulgar, al carui mandat expira in decembrie. "Sustin ideea unei retrageri intr-o singura etapa, la sfarsitul anului", a declarat ministrul Apararii.

PROCEDURA

Intoarcerea acasa a contingentului bulgar este, deocamdata, doar la stadiul de intentie a ministrului Svinarov. El urmeaza sa inainteze o propunere scrisa, in acest sens, asupra careia Guvernul sa-si dea acordul pana la sfarsitul lunii. Urmatoarea etapa va fi adoptarea deciziei de catre Parlament, care trebuie sa aiba loc inainte de luna iunie, cand acesta se va dizolva in vederea alegerilor legislative. Ministrul Apararii a recunoscut ca exista riscul ca urmatorul Parlament sa decida ca un nou contingent sa fie trimis in locul celui care-si incheie misiunea la finele anului, dar a spus ca aceasta va fi o problema a viitorului ministru si a viitorului Legislativ.

OPT VICTIME

In Irak se afla in prezent un contingent format din 462 de militari bulgari. Numarul lor va fi redus in iunie, cand un alt batalion de 370 de militari le va lua locul. In cadrul coalitiei americano-britanice, bulgarii sunt sub comanda poloneza si opereaza in zona orasului Karbala, din centrul Irakului. De la inceputul misiunii, opt militari bulgari au fost ucisi. Ultimul incident a avut loc la inceputul lunii si a tensionat putin relatiile dintre Sofia si Washington, intrucat soldatul a fost impuscat, din greseala, chiar de americani.

PARERI

Peste 70% dintre bulgari sunt in favoarea retragerii militarilor lor din Irak, potrivit rezultatelor unui sondaj recent. Recent, insusi presedintele tarii, Gheorghi Pirvanov, a propus o retragere din Irak la sfarsitul anului. Favoriti la alegerile din iunie, socialistii sunt in favoarea unei plecari imediate a trupelor. Saptamana trecuta, Italia, unul dintre aliatii de baza ai SUA, a decis, spre satisfactia opiniei publice, sa-si aduca acasa trupele din Irak.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.