Camilla Parker Bowles va deveni regina, nu doar printesa consoarta, dupa ce printul Charles va urca pe tron, a admis guvernul britanic, punind astfel capat unui lung sir de declaratii contradictorii despre statutul viitoarei sotii a mostenitorului coroanei. Declaratiile expertilor guvernamentali au reaprins polemicile pe tema apropiatei casatorii a lui Charles, unii acuzindu-l ca a dat dovada de ipocrizie cind, la anuntarea logodnei, afirma ca "doamna Parker Bowles va purta titlul de printesa consoarta" atunci cind el ii va succede reginei Elisabeta a II-a.

"Din punct de vedere legal, va avea dreptul sa fie regina doar daca legislatia nu se va schimba intre timp", a spus Zoe Campbell, purtator de cuvint in Ministerul Afacerilor Constitutionale. Juristii au precizat ca doar o schimbare a Constitutiei tarii ar putea retrage dreptul sotiei viitorului rege de a fi numita regina. Astfel, singura solutie legala pentru ca Parker Bowles sa nu fie numita regina ar fi adoptarea unei noi legi fundamentale, care insa ar trebui adoptata in toate cele 17 state care il au ca sef de stat pe monarhul britanic. O astfel de posibilitate nici nu poate fi luata in calcul, afirma expertii, deoarece simpla punere in discutie a acestei modificari ar putea redestepta sentimentele republicane in multe dintre aceste tari.

"Printul Charles nu a fost foarte corect fata de tara, stiind tot timpul ca este stabilit inca din 1936 ca sotia regelui britanic sa devina automat regina doar daca o lege care sa precizeze contrariul nu este votata", a declarat deputatul laburist pentru BBC. Palatul regal a refuzat sa comenteze declaratia guvernului privind viitorul statut al Camillei, care va deveni Ducesa de Cornwall dupa casatoria cu printul Charles, de luna viitoare. Un purtator de cuvint al printului Charles a insistat, spunind ca "sotia regelui poate fi numita regina doar printr-o conventie si nu ca urmare a unui statut legal". "Este posibil ca Ducesa de Cornwall sa aleaga sa fie numita printesa consoarta mai degraba decit regina", a spus oficialul britanic.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.