Presedintele rus, Vladimir Putin, este asteptat astazi la Haga pentru un summit Rusia-Uniunea Europeana, care se anunta tensionat din cauza situatiei din Ucraina.
Relatiile dintre cele doua parti se aflau si asa intr-o faza turbulenta, unul din motive fiind relatia pe care UE o stabileste cu fostii sateliti ai Moscovei, spre marea sa neplacere. Ucraina va domina bineinteles summitul de astazi din capitala Olandei, tara care asigura in prezent presedintia UE, iar in declaratiile facute ieri de oficiali ai Uniunii se intrevede ca Rusia va fi acuzata de ingerinta in scrutinul ucrainean. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a afirmat ca va exprima "sus si tare", la summitul de astazi, dezacordul europenilor fata de desfasurarea alegerilor din Ucraina.
Printre punctele de divergenta dintre Rusia si UE figureaza si securitatea externa, unde exista dilema "vecinatatii comune", rusii fiind circumspecti la ideea de a se vedea conlucrand cu UE intr-o regiune care se intinde de la Belarus in Caucaz, trecand prin Moldova si Ucraina. De altfel, surse diplomatice europene evocau ca la summitul de la Haga vor domina dezacordurile si nervozitatea de ambele parti.
Putin s-a aratat inca de ieri iritat, avertizand UE si OSCE si apreciind ca "inadmisibile" rezervele acestor doua organizatii privind derularea alegerilor ucrainene. Dar, dupa ce luni l-a felicitat pe candidatul puterii de la Kiev, marti seara a revenit, motivand ca nu a fost proclamat rezultatul oficial. Din Ierusalim, ministrul rus de externe a tinut sa declare ca Moscova "nu se va amesteca in afacerile politice interne ale Ucrainei", in timp ce guvernul rus a acuzat UE ca "incurajeaza deschis opozitia (ucraineana) si actiunile ilegale si violente", prin apelurile la reexaminarea rezultatelor alegerilor prezidentiale.
Criza ucraineana constituie un nou obstacol si in relatiile dintre SUA si Rusia, ilustrand lupta de influenta dintre cei doi fosti rivali in fostele republici sovietice. Putin, pentru care mentinerea Ucrainei intr-un parteneriat privilegiat cu Rusia post-sovietica este un element fundamental al diplomatiei sale, s-a vazut averizat de Washington - prin intermediul ambasadorului rus in SUA - dupa felicitarile pe care i le-a adresat candidatului puterii de la Kiev. Analistii considera ca episodul arata iritarea Casei Albe fata de evolutia puterii ruse, dar si interesul fata de un viitor democratic al fostelor piete ale Rusiei. Observam cu atentie ceea ce fac rusii si cum reactioneaza fata de situatia din Ucraina, preciza un reprezentant al Departamentului de Stat american.
Dar Moscova a optat pentru o promovare in forta a intereselor sale strategice chiar cu pretul unei crize in Ucraina si cu Occidentul. Asa cum subliniaza analistii, Putin se bazeaza pe faptul ca Bush ii va ierta ingerinta in scrutinul ucrainean, iar Europa va deveni si ea indulgenta. Motivul? Cresterea preturilor petrolului. Pentru ca Rusia este furnizorul...


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.