Statele Unite si Israelul au semnat ieri un acord care prevede ca Washingtonul va furniza Israelului ajutor militar in valoare de 30 miliarde de dolari in urmatorii zece ani, in crestere cu 25 % fata de anii anteriori, relateaza Reuters.

La ceremonia de semnare a documentului, la Ierusalim, subsecretarul de stat Nicholas Burns a promis ca Statele Unite vor ajuta Israelul sa-si mentina avantajul militar pe care il are asupa inamicilor din regiune. "Nu mai este nevoie sa spunem, avand in vedere situatia, faptul ca se afla intr-o regiune foarte violenta, instabila, starea sa din punct de vedere militar ne intereseaza si ne asumam un angajament", a spous Burns. "Cred ca acest principiu guverneaza tot ceea ce am facut si acordul pe care il semnam astazi", a adaugat Burns.

Statele Unite considera "ca 30 de miliarde de dolari constituie o investitie in pace, in pace pe termen lung", a subliniat el.

Administratia Bush a anuntat luna trecuta ca va oferi armament in valoare de 20 miliarde de dolari Arabiei Saudite si altor state din Golf in urmatorii zece ani. Egiptul va primi 13 miliarde de dolari asistenta militara, suma similara cu nivelul din prezent, informeaza NewsIn.

Asistenta militara urmareste sublinierea in fata natiunilor sunnite musulmane din Golf a angajamentului Washingtonului fata de regiune, in pofida problemelor sale din Irak, precum si sa le consolideze pozitia in fata influentei tot mai mari a Iranului siit in zona.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.