Zona inghetata de la Polul Nord se topeste vazand cu ochii, iar zapezile vesnice dispar.
Masuratorile facute de specialistii de la Centrul American pentru Studiul Ghetii si Zapezii au scos la iveala un adevar intuit de multa vreme de activistii de mediu: anul acesta, zapada din zona arctica este cu 30% mai putina decat de obicei. Oamenii de stiinta estimeaza ca, de-acum incolo, recordul de topire se va modifica in fiecare an, urmand ca pana in anul 2040 sa nu mai existe gheata la Polul Nord pe timpul verii.

Chiar in acest an, avand in vedere prognoza „fierbinte" pentru luna septembrie, exista sanse ca minimul sa se modifice si recordul de topire din 2005 sa fie schimbat. Centrul american a reamintit ca vechiul record s-a inregistrat in septembrie 2005, cand in Marea Arctica au ramas numai 5,32 de kilometri patrati de gheata. Acum, la pol mai sunt cam 5,78 kilometri patrati de gheata si topirea ei se accentueaza de la zi la zi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.