Canada, SUA, Rusia si Danemarca se bat pentru petrolul si gazele de sub Polul Nord.

Polul Nord pare sa creeze tot mai multe tensiuni intre statele care vor sa-l revendice. Dupa Rusia, Canada si Danemarca, a venit rindul Statelor Unite sa trimita o echipa de explorare spre zona arctica. Cercetatorii americani vor porni in misiune vineri, 17 august, la bordul unui cutter al pazei de Coasta. Exploratorii vor sa cartografieze zona Capului Chukchi - un platou submarin care se intinde pe 805 km, de la granita nordica a Alaskai spre larg. Misiunea americana va dura patru zile. In acest interval, cercetatorii vor incerca sa determine daca zona explorata poate fi considerata teritoriu al SUA. Este cea de-a treia expeditie americana de cartografiere a Arcticii. Primele doua au avut loc in 2003 si 2004.

Periplul incepe la doar citeva zile dupa o misiune similara efectuata de cercetatorii din Danemarca. De asemenea, in urma cu citeva saptamini, trei exploratori rusi au arborat steagul tarii lor, la 4.000 de metri sub Polul Nord. Cu toate acestea, Washingtonul spune ca expeditia de vineri nu are legatura cu misiunile anterioare spre zona inghetata. „Calatoria era planuita de trei ani si nu este prima. Face parte dintr-un program indelungat aflat in derulare, nu este deloc o replica directa“, a declarat Larry Mayer, cercetator la Universitatea din New Hampshire, care va lua parte la misiune. Totusi, unii membri ai echipajului au recunoscut ca vor cartografia „elemente care ar putea avea un rol important in extinderea platoului continental american“. Aproape toate zonele pe care cercetatorii americani vor sa le studieze sint acoperite de gheata, chiar si in timpul verii arctice. Din acest motiv, exploratorii vor folosi echipamente speciale cu ultrasunete.

In ultimele saptamini, numarul expeditiilor spre Polul Nord a crescut simtitor si tot mai multe tari s-au aratat interesate sa revendice portiuni ale zonei inghetate. Cercetatorii cred ca regiunea este extrem de bogata in zacaminte de petrol si gaze. Iar acestea ar putea deveni mai usor de exploatat o data cu accentuarea incalzirii globale care va topi o parte dintre ghetari.

Primii care au emis pretentii teritoriale asupra Polului Nord au fost rusii. Pe 26 iulie, doi parlamentari si un cercetator din Rusia au plecat in expeditie spre regiunea arctica. M. Tchilingarov si Vladimir Gruzdev, din Duma rusa, l-au insotit pe omul de stiinta Anatoli Sagalevici pentru a efectua o serie de experimente stiintifice la Polul Nord. Odata ajunsi la destinatie, ei s-au scufundat cu un batiscaf in ocean, pina la peste 4.000 de metri adincime. Pe 2 august, ei au amplasat acolo un steag rusesc si un mesaj pentru generatiile viitoare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.