La 81 de ani, Fidel Castro a reusit sa supravietuiasca unui numar de 167 de atentate

Fidel Castro a implinit 81 de ani si probabil ca va muri linistit in patul lui, dupa ce a supravietuit la 467 de comploturi si 167 de atentate puse la cale pentru asasinarea lui de la instalarea comunismului in Cuba si incheierea unei aliante ideologice si strategice cu Uniunea Sovietica, la 145 de kilometri distanta de tarmul SUA.

Tentativa esuata de a-l otravi cu shake-ul de ciocolata pe care Castro obisnuia sa-l bea intr-un hotel din Havana a avut loc in plin Razboi Rece, cand in Spania se afla la guvernare generalul Francisco Franco. A fost tentativa cea mai apropiata de succes si a contat pe presupusul sprijin al spaniolilor anticastristi. Tot un spaniol ar fi introdus in insula o pusca cu luneta pentru a atenta la viata liderului cubanez, noteaza ziarul El Pais, citat de Rompres. Bilantul tentativelor se insiruie din 1959, anul in care a triumfat revolutia cubaneza pana in 2000, cand a fost arestat un grup de cubanezo-americani avand asupra lor arme si care se presupune ca vroiau sa-l omoare pe Castro in timpul participarii sale la summitul ibero-american din Panama. Cel organizat in Chile, cu un pistol ascuns intr-o camera a televiziunii a fost o alta tentativa esuata in ultimul moment la Santiago.

CIA a declasificat documente in care admite ca a platit 150.000 de dolari mafiotilor Salvatore Giancana si Santos Traficante pentru a pune capat vietii celui care le expropriase cazinourile din Havana, dar nu se dezvaluie nimic despre atentatele cu care fusesera insarcinati, in strainatate sau in Cuba, cubanezi exilati sau alti colaboratori. Ziaristul cubanez Luis Baez a publicat anul trecut o carte, intitulata "El merito de estar vivo" (Meritul de a fi in viata) editata la Havana, in care citeaza doi spanioli si dezvaluie un interviu cu Leopoldina Grau, care a fost una din principalii agenti ai CIA in Cuba, unde a facut 14 ani de inchisoare si care ar fi primit de la "un prieten spaniol" o otrava pregatita de serviciile secrete americane. Capsula cu otrava a fost inmanata unui chelner de la cafeneaua hotelului Habana Libre, pe numele sau Santos de la Caridad Perez, care ar fi pus-o intr-un congelator. Intr-o seara din martie 1963, Castro si-a cerut bautura preferata. "Perez s-a indreptat spre frigider pentru a lua capsula, insa aceasta din cauza frigului se lipise de pereti si se sparsese", a povestit Grau. "Cartea in care povestesc cele petrecute se bazeaza pe fapte reale. Multi dintre cei care au participat la atentate au murit si cinci persoane cu care m-am intalnit m-au rugat sa nu fac publice declaratiile lor decat dupa trecerea anilor", a subliniat Baez, care citeaza surse oficiale latino-americane, americane si cubaneze.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.