„Copierea genetica“ mai face un pas in Statele Unite: o serie de companii si-au pus pe picioare afacerea cu animale clonate si spera ca produsele lor sa poata ajunge in magazine.

De la aparitia lui Dolly, tehnologiile de clonare a animalelor au facut citeva salturi. „Dar sintem pregatiti sa ne copiem animalele de companie sau sa mincam fripturi de clone?“, intreaba Fiona Roberts, producator la BBC Radio Science Unit. Intreaga presa britanica a luat in dezbatere apriga subiectul, dupa ce autoritatile din SUA au dat semne ca ar putea aproba ca produsele din animale clonate sau din urmasii lor sa stea alaturi de cele obisnuite in magazine.

Companiile americane de clonare sint folosite insa la scara redusa si numai pentru a produce copii ale unor animale cu o mare valoare. Legea pe care Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente (FDA) o va da la sfirsitul acestui an ar putea schimba insa lucrurile. Presa americana se asteapta ca reglementarea sa permita produselor afectate de clonare sa intre in lantul alimentar al oamenilor. Momentul ar fi esential pentru ca procesul clonarii in masa sa ia avint.

FDA a incercat sa bareze viitoarele riscuri ale deciziei sale prin lansarea unui program de consultare a publicului. De asemenea, o hotarire separata se va lua in privinta etichetarii acestor produse, adica daca alimentele afectate de procesul clonarii vor avea etichete care sa avertizeze consumatorii asupra lor sau nu. Majoritatea organizatiilor sint convinse insa ca autoritatea va da unda verde copiilor sa isi faca debutul pe rafturile supermarketurilor din SUA, fara a fi etichetate ca atare. Dupa cinci ani de studii, ea a anuntat deja ca „stocurile clonate nu se diferentiaza de celelalte“, ceea ce a sunat ca o promisiune pentru companiile implicate direct in clonare, noteaza si cotidianul britanic „The Telegraph“.

„Sa afli exact cine, ce si unde cloneaza in lume nu e deloc simplu“, scrie producatoarea BBC: „Natura sensibila a acestei stiinte si viziunile etice extreme in privinta ei au facut din clonare, ca si din ingineria genetica, o tehnologie foarte controversata“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.