Karl Rove a invocat motive familiale pentru demisia sa, pe care si-a anuntat-o pentru finele acestei luni. „Pur si simplu cred ca a venit timpul“, a declarat acesta intr-un interviu pentru „Wall Street Journal“. Rove a lucrat pentru George W. Bush inca de cind acesta a candidat prima oara pentru functia de guvernator al Texasului, in 1993. Tot lui i se datoreaza victoriile texanului in alegerile prezidentiale din 2000 si 2004. Pentru geniul sau strategic, considerat de unii drept diabolic, este respectat de republicani si temut de democrati. Criticii sai spun insa ca el este vinovat de gravele erori ale presedintiei lui George W. Bush. Oricare ar fi perspectiva adoptata, Karl Rove ramine una dintre cele mai controversate figuri ale politicii americane din ultimii ani.

Reputatia sa a fost afectata de scandalurile politice ale administratiei Bush si de caderea presedintelui si a republicanilor in sondaje pina la indicele actual de 30%, sustinere populara de care beneficiaza liderul de la Casa Alba. Luna trecuta, Senatul SUA i-a trimis lui Rove o citatie intr-o ancheta privind concedierea a opt procurori federali, dar George W. Bush i-a ordonat sa nu compara ca martor, invocind o lege care ii permite aceasta exceptare. Consilierul prezidential a fost anchetat si in legatura cu divulgarea identitatii agentei CIA Valerie Plame, dar s-a decis ca nu va fi pus sub acuzare.

Trecutul lui Rove a fost controversat inca din anii studentiei, cind, la Chicago, i-a invitat pe oamenii strazii la o receptie a unui candidat democrat, spunindu-le ca vor primi bere gratis. Karl Rove a declarat ziarului „Wall Street Journal“ ca a cochetat cu ideea demisiei inca de anul trecut, dar si-a aminat plecarea atunci cind democratii au preluat controlul Congresului.