In cursul unei vizite la o noua statie radar de avertizare timpurie de langa Sankt Petersburg, presedintele Putin a declarat ca e primul pas pe calea unui proiect major ce va fi terminat in 2015.

Rusia este ingrijorata cu privire la amplasarea de catre Statele Unite in Europa centrala a unor parti componente ale noului sistem de aparare anti-racheta.Vladimir Putin a avertizat ca Rusia va lua masuri de contracarare a planului.Statele Unite sustin ca programul este menit sa previna amenintari din partea unor state ca Iranul sau Coreea de Nord si ca Rusia nu ar trebui sa aiba nicio ingrijorare.

Vast program

Rusia a oferit o solutie de compromis, care ar permite Statelor Unite sa imparta folosirea unei statii radar in AzerbaidjanPresedintele Putin a descris noua statie radar de la Lehuti, la 50 km nord de Sankt Petersburg, drept "primul pas pe calea implementarii unui program major de avertizare timpurie pana in anul 2015".

Statia a fost construita in doar 18 luni si deschisa anul trecut in decembrie.Radarul il inlocuieste pe cel din perioada sovietica de la Skrunda, din Letonia, scos din uz in 1998.O instalatie similara se afla in constructie la Armavir, in sudul Rusiei.