Danemarca trimite si ea o misiune in Arctica pentru a-si revendica drepturile asupra resurselor minerale si energetice

Disputele pentru Polul Nord continua. Dupa cum se stie, rusii au infipt un drapel la peste 4.000 de metri adancime pe fundul Oceanului Arctic. Canadienii si-au trimis prim-ministrul intr-un periplu de trei zile in Arctica. SUA, Norvegia si Danemarca vizeaza si ele subsolul marelui Nord. O data cu incalzirea climatica, navigatia si accesul la resursele de hidrocarburi este facilitat.

Danemarca a programat pentru ieri plecarea intr-o expeditie in Arctica, misiune similara cu cea intreprinsa recent de Rusia, relateaza BBC. Timp de o luna, cercetatorii vor studia lantul muntos subacvatic Lomonosov, despre care rusii cred ca este legat de teritoriul lor.

Expeditia daneza, Lomrog - denumita asa de la „Lomonosov Ridge off Greenland", ceea ce se traduce Lantul Lomonosov al Groenlandei - vrea sa demonstreze insa ca lantul Lomonosov este, dimpotriva, o prelungire Groenlandei, teritoriu care apartine Danemarcei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.