Serbia va renunta la ideea de a adera la Uniunea Europeana /UE/ daca aceasta va recunoaste independenta provinciei Kosovo, scrie, joi, agentia sarba de presa Tanjug, citata de Rompres.

Recunoasterea secesiunii provinciei sarbe cu populatie majoritar albaneza ar demonstra ostilitatea statelor membre ale UE fata de Serbia, care ar ajunge la concluzia ca nu are ce cauta intre cei care i-au dezmembrat teritoriul - a afirmat fostul negociator-sef in problema Kosovo, Leon Kojen, intr-un interviu publicat dde cotidianul 'Dnevnik'.

Aceeasi pozitie a fost sustinuta si de ziarul proguvernamental de la Belgrad, "Politika", citat de Reuters. Sondajele arata ca 70 % dintre sarbi agreeaza aderarea tarii lor la UE, dar exista 'pericolul real' ca aceasta atitudine sa se schimbe daca UE va permite dezlipirea provinciei Kosovo, comenteaza 'Politika'.

Ambele articole au aparut in ziua in care Grupul de Contact pentru Kosovo (Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Rusia si SUA) se reuneste, la nivel de experti, intr-o noua incercare de a debloca dificila problema a viitorul statut al provinciei. Troica diplomatica desemnata de Grupul de Contact - formata din reprezentanti ai UE, SUA si Rusiei - incepe, vineri, consultarile printr-o vizita la Belgrad, urmata de o deplasare la Pristina.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.