Politicile economice autohtone si buletinul meteo golesc vistieria tarii si readuc spectrul foametei din anul 1946. Este nevoie de reforme economice

Republica Moldova se afla in pragul unei crize alimentare, generata de starea de seceta prelungita. Conform unor estimari oficiale, acest fenomen a costat Republica Moldova circa o patrime din PIB si multi dintre specialistii de la Chisinau spun ca aceasta criza este mult mai grava decat cea din 1946, cand Basarabia s-a confruntat cu o foamete fara precedent.

Presedintele Vladimir Voronin a semnat un decret privind sporirea securitatii alimentare a tarii, iar premierul Tarlev a sugerat agricultorilor din raionul Ocnita sa renunte la subventiile acordate de stat in favoarea raioanelor de sud ale Moldovei, afectate grav de seceta, dar numai circulatia hartiilor oficiale nu rezolva problema.

Moldova cere sprijin international

Conform publicatiei „Flux" din Chisinau, seceta a afectat in special raioanele Orhei, Telenesti, Hancesti, Balti, Falesti, Soroca, si soldanesti. La acestea se adauga raioane ale Autonomiei Gagauze, cum ar fi Comrat. Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare de la Chisinau apreciaza ca urmeaza inevitabil o reducere a volumului productiei din sectorul zootehnic, datorata insuficientei furajelor. Reamintim ca, la sfarsitul lunii iulie, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a intalnit cu reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat in Republica Moldova si a solicitat sustinere din partea tarilor reprezentate pentru atenuarea consecintelor secetei.

Presa de la Chisinau a prezentat in aceasta perioada efectele colaterale ale se­cetei: pentru supravietuire, ta­ranii din toate raioanele Republicii Moldova au inceput sa isi vanda vitele la preturi derizorii, de cateva sute de lei moldovenesti, si o clasa intrega de speculanti s-a ridicat si s-a imbogatit. Fenomenul este la fel de prezent si in Romania, unde animalele din gospodariile taranilor sunt instrainate la preturi derizorii catre intermediari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.