Un raport confidential al Crucii Rosii care citeaza marturii ale unor detinuti la Guantanamo arata ca ei ar fi tranzitat Polonia si ca au fost supusi la torturi groaznice.

Publicatia “The New Yorker” a scris recent despre un raport confidential al Comitetului International al Crucii Rosii adresat guvernului american si bazat pe interviuri cu 15 detinuti de la Guantanamo. Din document reiese ca Polonia a gazduit o inchisoare secreta a CIA.

Fostul lider al-Qaeda Khaled Sheikh Mohammed a declarat CICR (Comitetul International al Crucii Rosii) ca a vazut, in locul unde a fost torturat, inscriptii in poloneza pe o sticla de apa minerala. Totusi, ca de obicei, Crucea Rosie a afirmat ca nu poate confirma existenta raportului.

Noile informatii vin in sprijinul acuzatiilor senatorului elvetian Dick Marty, care sustine ca Polonia si Romania au gazduit inchisori secrete ale CIA intre 2003 si 2005. Autoritatile din cele doua tari au dezmintit ferm aceste informatii de mai multe ori. Raportul citat de „The New Yorker“ mai arata si ca detinutii care au ajuns la Guantanamo au fost supusi la torturi groaznice si ca au ajuns sa marturiseasca si ce nu au facut. De exemplu, cazul pakistanezului Abu Zubaydah, arestat in 2002.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.