Bruxelles-ul cere SUA sa renunte la vizele pentru estici si vrea acces la datele personale ale americanilor care calatoresc in Europa.

La o saptamina dupa ce a acceptat sa ofere Statelor Unite datele personale ale pasagerilor europeni care calatoresc in SUA, Uniunea Europeana intentioneaza sa introduca un sistem similar si pentru cetatenii americani. “Dorim sa introducem un sistem electronic pentru obtinerea autorizatiilor de calatorie, similar cu cel aprobat de SUA saptamina trecuta”, a declarat Franco Frattini, comisarul european pentru Justitie.

Comisia Europeana a reactionat, la fel de repede, si la nemultumirea statelor central si est-europene, carora li s-a refuzat dreptul de a calatori in SUA fara viza, printre care si Romania. “Nu mai putem tolera existenta unor state de mina a doua, este inacceptabil”, a declarat Frattini. “Este important sa avem criterii clare si obiective care, pe de o parte, sa ofere SUA posibilitatea de a-si apara securitatea si de a combate imigratia ilegala, iar pe de alta parte, sa permita tuturor statelor europene sa se bucure de programul scutirii de viza”, a mai precizat comisarul european.

Acordul de transfer al datelor personale presupune comunicarea a 19 categorii de date cu caracter personal, printre care numarul de telefon, domiciliul, adresa de e-mail, numarul cartii de credit si traseul calatoriei fiecarui pasager european. Noua lege a intrat in vigoare pe 1 august, dupa mai bine de un an de negocieri si inlocuieste un acord incheiat, imediat dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.