Turcia si Irakul au semnat un document ce vizeaza lupta impotriva rebelilor kurzi din Turcia instalati in nordul Irakului.

Documentul, semnat marti la Ankara cu ocazia unei vizite a premierului irakian Nouri al-Maliki, va duce in urmatoarele zile la un acord de cooperare referitor exclusiv la lupta impotriva PKK in Irak, potrivit opiniei celor doi sefi de guvern, Maliki si Recep Tayep Erdogan.

”Am ajuns la un acord pentru a face toate eforturile in scopul de a pune capat prezentei in Irak a organizatiei teroriste PKK”, a anuntat Erdogan.Turcia estimeaza ca mii de rebeli PKK, tolerati sau sustinuti de catre kurzii din Irak, utilizeaza nordul Irakului drept baza de lansare a operatiunilor in sud-estul Turciei, unde traieste o populatie in majoritate kurda.

Atacurile s-au intensificat de la inceputul acestui an. Turcia a amenintat cu operatiuni in nordul Irakului, in cazul in care fortele americane si irakiene nu vor reusi sa opreasca aceasta cooperare transfrontaliera a kurzilor, si chiar a efectuat in aceasta vara cateva incursiuni.Din totalul rebelilor PKK, estimat de Turcia la 5000 de militanti, mai mult de jumatate (aproae 3000) ar actiona in nordul Irakului, sub conducerea lui Massd Barzani.

Ieri, Maliki si-a continuat turneul regional in Iran, avand prevazute pentru aseara convorbiri cu presedintele Mahmud Ahmadinjad, in principal despre contributia pe care poate sa o aduca Iranul la stabilizarea Irakului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.