Omenirea are acces la mai putin de o miime din volumul total de apa al Terrei. Seceta, poluarea si cresterea rapida a populatiei vor ingreuna insa si mai mult aceasta situatie.

Un raport al Programului de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP), publicat in 1999 de 200 de specialisti din 50 de tari, identifica lipsa resurselor de ape printre cele mai importante doua probleme cu care se va confrunta omenirea in mileniul trei. Cealalta mare grija a omenirii pentru secolele care urmeaza este incalzirea globala.

Exemplele care sustin aceste previziuni sint nenumarate: lacul Aral seaca pe zi ce trece; spaniolii lucreaza la un proiect de alimentare a sudului tarii cu apa adusa taman din Franta; Siria si Irakul sufera de pe urma barajelor construite de Turcia pe Tigru si pe Eufrat. Tot Siria e in conflict cu Israelul din motive similare; fluviul Galben are anumite perioade din an in care curge doar cu o treime din debitul normal, iar Texasul se scufunda din cauza cantitatii prea mari de apa pompata din subsol de fermierii americani, situatie pe care o intilnim si in Mexico City. Tabloul, spun specialistii UNEP, va fi mult mai inchis si va cuprinde, in viitorul apropiat, mult mai multe zone ale Terrei.

In ultimii ani, seceta a atins si Europa, indeosebi partea de sud a continentului. Fenomenul, chiar daca inca nu este inca atit de ingrijorator, a ajuns si in Romania, specialistii vorbind deja de un proces de desertificare a sudului tarii. Valul de caldura al ultimelor saptamini a crescut, ca niciodata, nevoia de apa a romanilor obligind autoritatile locale sa intrerupa temporar alimentarea in cartiere intregi. „Rationalizarea“ sau lipsa apei imbuteliate in supermarketuri si magazine e un alt semn ca pe viitor ne-am putea confrunta si noi cu probleme in privinta resurselor de apa.

Riscul major, atentioneaza specialistii UNEP, il reprezinta insa regiunile de pe glob in care resursele de apa sint tot mai reduse. Astfel, in viitorul apropiat vom putea vedea conflicte determinate nu atit de lipsa resurselor de titei, cit de cea a resurselor de apa, perspectiva mortii prin deshidratare speriindu-i, firesc, mult mai mult pe oameni decit faptul ca nu isi pot face plinul la rezervor.

Experti invitati la sedinta Parlamentului European mai arata ca, in prezent, 1,1 miliarde de oameni de pe glob nu au acces la o sursa de apa potabila. Acest numar, spun ei, va creste in citeva decenii la trei miliarde. Scenariile mai sumbre sustin chiar ca in 2025 doua treimi din populatia Terrei nu vor avea resurse suficiente de apa, informeaza portalul Index. Din acest motiv, expertii Natiunilor Unite nu exclud posibilitatea declansarii unor razboaie intre statele care se vor confrunta cu aceste probleme. De asemenea, milioane de cetateni ale acestor state vor migra spre nord, in speranta rezolvarii problemei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.