Curtea Suprema din Rusia a confirmat ieri interzicerea Partidului National-Bolsevic (NBP), calificandu-l ca fiind "extremist". Desfiintarea partidului s-a facut in baza unei legi noi, considerata de catre liderul acestei formatiuni de extrema- stanga, un mijloc de reprimare a opozitiei in perspectiva alegerilor prezidentiale din luna martie 2008, informeaza AFP.

Cea mai importanta instanta juridica din Rusia a respins astfel apelul facut de liderul acestui partid de extrema-stanga, scriitorul Eduard Limonov, de anulare a deciziei de interzicere a NBP pronuntata in luna aprilie de un tribunal din Moscova, informeaza NewsIn.

"Aceasta decizie nu este o surpriza intr-o tara in care tribunalele nu sunt independente. Vom continua sa luptam si vom depune plangere la Strasbourg", la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a spus Limonov.
NBP, cunoscut pentru pozitiile sale nationaliste, a dat asigurari ca s-a schimbat in ultimii ani si s-a apropiat de opozitia liberala. "Nimic nu ne impiedica sa ne continuam activitatile politice. Sustinatorii nostri isi vor continua activitatile in cadrul coalitiei Cealalta Rusie", miscare de opozitie condusa de fostul campion la sah Garry Kasparov, a subliniat purtatorul de cuvant al NBP, Aleksandr Averin.

Parlamentul rus a adoptat in luna iulie amendamente la legislatia referitoare la "extremism", denuntate ca fiind un mijloc de a reprima actiunea opozitiei. Cerute de presedintele Valdimir Putin, amendamentele introduc astfel in Codulul Penal notiunea de infractiune si delicte comise "din motive de ura politica si ideologica", adaugandu-se celor comise din ura rasiala sau religioasa. Amendamentele "deschid calea pentru condamnarea miscarilor care nu sunt de acord cu regimul lui Vladimir Putin", a subliniat Limonov.
Mai multe zeci de sustinatori ai NBP au fost arestati in timpul "Marsurilor dezacordului", manifestatii organizate in ultimele lun de miscarea "Cealalta Rusie".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.