Lucrari ale unor compozitori considerati "subumani" de nazisti, Ceaikovski sau Rachmaninov, au fost descoperite in colectia secreta de muzica a lui Hitler, dintr-o pod din Moscova, potrivit dw-world.de.

Discurile, aflate acum in podul unei case din Moscova, au fost luate ca suveniruri, alaturi de obiecte din argint gravate cu initialele lui Hitler, de ofiteri din serviciile de informatii militare ruse, din cartierul general al nazistilor din Berlin, in 1945, potrivit publicatiei "Der Spiegel".

Fata unuia dintre rusi, Alexandra Besymenskaja, acum in varsta de 53 de ani, a descoperit discurile din intamplare, in 1991, la casa de vacanta a familiei sale.

Dintre cele 100 de discuri, cateva sunt zgariate, altele sunt stricate, dar multe sunt inca in conditii relativ bune. Colectia include sonatele de pian ale lui Beethoven, dar si celebra opera a lui Wagner, "Olandezul Zburator".

Surprizator insa, colectia lui Hitler include si compozitori rusi considerati de nazisti "subumani", printre care Piotr Ilici Ceaikovski, Alexander Borodin si Sergei Rachmaninov. Pe unul dintre discurile cu muzica de Ceaikovski interpreteaza celebrul violonist Bronislaw Huberman, un evreu polonez obligat sa fuga din Europa dupa invazia nazistilor, informeaza NewsIn.

Lui Hitler nu-i pasa cine canta muzica pe care o asculta in buncherul sau, chiar daca in cartea sa "Mein Kempf" spunea ca arta evreilor nu a existat niciodata. Tatal Alexandrei Besymenskaja, si el evreu, pasionat de muzica, a fost surprins sa gaseasca atat de multi compozitori rusi celebri in colectie lui Hitler, potrivit memoriilor pe care le-a scris la insistentele fiicei, care a facut presiuni asupra lui pentru a descrie cum au ajuns discurile in posesia sa.

"Mi se pare o totala bataie de joc", a spus Besymenskaja pentru "Der Spiegel", si a adaugat ca milioane de evrei au murit din cauza rasismului din ideologia nazista.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.