Unii analisti considera ca stabilitatea tarii s-a datorat faptului ca "el lider maximo" conduce inca din umbra. Pe termen lung, viitorul ramane incert

La un an dupa retragerea lui Fidel Castro din viata publica si desemnarea ca succesor a fratelui sau, Raul Castro, Cuba merge inainte fara nicio schimbare, ca si cum "liderul suprem" ar fi inventat un mod de a vedea cum merg treburile in lipsa lui. intrebarea este daca acest prim an fara Fidel Castro trebuie vazut ca un proiect-pilot care poate fi folosit ca model pentru a prezice viitorul pe termen lung al Cubei.

Cu circa un an in urma, atunci cand Fidel Castro a predat puterea fratelui sau, Raul, multi s-au intrebat daca regimul comunist va supravietui in insula caraibiana. Cubanezii exilati la Miami au dansat pe strazi, presupunand - gresit - ca sfarsitul era aproape.

Un an mai tarziu, aparent nimic nu s-a schimbat. "El lider maximo" nu este la carma, dar prezenta lui ramane imensa, iar analistii spun ca in Cuba nu se vor produce schimbari majore fara aprobarea sa, cu atat mai putin impotriva vointei sale. Nu se stie insa cat timp Fidel Castro, care implineste 81 de ani pe 13 august, va mai putea sa isi exercite influenta. Multi analisti cred ca regimul comunist in Cuba nu va dura mult dupa moartea lui.

in prezent, situatia Cubei este incerta, cu niciunul dintre frati la putere: Fidel, bolnav, dar totusi prezent, si Raul dand impresia ca este la carma, dar ca nu poate face schimbari. Discretia lui Raul, care oficial este la putere "temporar", i-a facut pe multi sa creada ca Fidel va reveni. Pe de alta parte, prima absenta a lui Fidel Castro in 48 de ani de cand Cuba isi sarbatoreste ziua nationala pe 26 iulie - aniversarea revolutiei comuniste care l-a adus la putere in 1959 - sporeste dubiile in privinta intoarcerii lui. "Nu au existat schimbari pentru ca Fidel Castro continua sa guverneze", opineaza Manuel Cuesta Morua, unul dintre liderii moderati ai Opozitiei.

Celebrul orator a devenit editorialist

Discursul de o ora al lui Raul Castro de Ziua Revolutiei a fost presarat cu citate din Fidel si incheiat cu unul din faimoasele pasaje despre natura socialismului, pe care multimea l-a murmurat impreuna cu el, ca pe o rugaciune.

Fidel Castro a renuntat, din cauza bolii, la celebrele discursuri publice care tineau­ ore intregi, insa isi face simtita prezenta prin editoriale ce apar in ziarul guvernamental "Granma", intitulate "Reflectii ale Comandantului Suprem". Ultimul dintre acestea, publicat miercuri, confirma faptul ca Fidel Castro ofera consultanta pentru deciziile din viata tarii. Multe dintre editoriale sunt atacuri la adresa ideologiei lui George W. Bush, iar altele trateaza teme de politica interna.

Toate sunt citite in intregime la stirile de seara ale televiziunii cubaneze, iar prima colectie a fost publicata sub forma unei carti. Castro s-a retras din viata publica pe 31 iulie 2006, din cauza unor probleme de sanatate, iar ulterior a suferit mai multe operatii. Afectiunea sa este secret de stat, insa se crede ca este vorba de probleme gastrointestinale. Locatia la care isi petrece convalescenta este si ea secret de stat.

Parerile cubanezilor sunt impartite

Potrivit jurnalistilor care­ viziteaza insula, cubanezii par a avea sentimente contrarii in legatura cu Fidel Castro. Desi multi il detesta, unii il iubesc sincer, considerandu-l un fel de David care l-a infruntat pe Goliat, reprezentand America. Multi realizeaza insa ca nu beneficiaza de drepturi fundamentale, garantate in tarile democratice. in plus, salariile mici, lipsa de alimente si precaritatea transportului in comun sunt problemele care ii ingrijoreaza pe cubanezi mai mult decat libertatea politica, scriu jurnalistii care viziteaza insula.

Raul, un lider mai pragmatic

Multi analisti, atat cubanezi, cat si straini, considera ca Raul Castro, liderul in exercitiu, ar urmari deschiderea economiei, in stil chinezesc, dar decizia politica nu ii apartine. "Raul nu a reusit sa promoveze tipul de masuri pe care cred ca i-ar placea sa le ia privind reforma economica. Este clar ca Fidel se opune, iar influenta lui se reduce acum la inhibarea schimbarii", scrie fostul analist al CIA, Brian Latell, intr-o carte intitulata "Dupa Fidel".

Cel mai longeviv ministru al apararii din lume, generalul Raul Castro, acum presedinte in exercitiu al Cubei, a fost mana dreapta a fratelui sau inca din anii '50, cand amandoi erau luptatori de gherila. La acel moment, Raul era considerat un radical, ce devenise adept al comunismului inca inaintea lui Fidel. Chiar daca nu beneficiaza de charisma fratelui sau, Raul este considerat un lider mai pragmatic, iar acest lucru a generat asteptari privind iminenta unor reforme economice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.