Londra recunoaste ca un virus scapat dintr-un laborator este sursa infectiei

La doua zile de la descoperirea focarului de febra aftoasa, autoritatile britanice au gasit si sursa infectiei: un virus folosit la un laborator. De teama unei epidemii, UE va interzice azi exporturile de animale si produsele derivate din Marea Britanie.

Virusul febrei aftoase, identificat sambata, intr-o ­ferma din Surrey, provine dintr-o tulpina similara celei utili­zate intr-un centru de cercetare din apropiere, a anuntat Hilary Benn, ministrul britanic al mediului, alimentatiei si problemelor rurale, citat de France Presse. Oficialul a precizat ca aceasta tulpina a fost folosita luna trecuta la prepararea unui vaccin, intr-un laborator din Pirbright, aflat la cativa kilometri de ferma infectata.

Virusul a fost izolat in cursul unei epidemii similare, care a lovit Marea Britanie in 1967 si utilizat in pregatirea, in acest an, a unui vaccin de catre o companie farmaceutica. in consecinta, autoritatile sanitare au decis includerea in perimetrul zonei de carantina din jurul fermei unde a aparut focarul si a laboratorului de la Pirbright. Responsabilii centrului au respins acuzatiile privind raspandirea febrei aftoase si au subliniat ca nu au facut nicio greseala in aplicarea masurilor de securitate. Pentru a preveni repetarea situatiei din 2001, cand o epidemie de febra aftoasa a provocat pagube de opt miliarde de lire sterline, autoritatile britanice au reactionat prompt.

Concediu agitat pentru Brown

Guvernul de la Londra a interzis toate exporturile de animale si produse, precum si transportarea acestora pe teritoriul tarii. La randul sau, Debbie Reynolds, seful serviciilor sanitare britanice, a dat asigurari ca nu exista alte cazuri declarate de febra aftoasa si ca animalele de la ferma din Surrey au fost sacrificate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.