In Rusia au inceput, ieri, ceremoniile de comemorare a victimelor gulagului sovietic, odata cu implinirea a 70 de ani de la inceperea masivelor epurari staliniste din 1937.

Astazi, la Moscova va avea loc o ceremonie religioasa in memoria celor ucisi in campaniile de represalii.

La 5 august 1937, aminteste AFP, a intrat in vigoare „prikaz 00447”, directiva semnata de seful NKVD (viitorul KGB), Nikolai Ejov, prin care se ordona reprimarea „elementelor antisovietice si periculoase din punct de vedere social”.

Odata cu intrarea in vigoare a directivei a inceput si „Marea Teroare”, care poarta amprenta sefului Partidului Comunist de la acea vreme, Iosif Visarionovici Stalin.

La 70 de ani dupa debutul represiunilor de masa ordonate de acesta, rusii si-au amintit de cei care au cazut victime regimului dictatorial. Ceremonii religioase si laice au avut loc in Padurea Karelia (nord-vest) si in zona Sandormoh, unde aproximativ 7.000 de persoane au fost executate si aruncate in gropi comune.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.