Statele din zona euro care au deficite bugetare de peste 3 % din PIB nu vor mai fi sanctionate

Dupa 12 ore de discutii aprinse, ministrii de Finante din Uniunea Europeana au ajuns la un acord provizoriu asupra reformei Pactului de Stabilitate si Dezvoltare, in sensul relaxarii prevederilor destinate deficitului bugetar. Compromisul ofera posibilitatea eliminarii sanctiunilor pentru statele care inregistreaza deficite bugetare considerabile, de peste 3% din PIB, daca acestea se datoreaza cheltuielilor privind "reunificarea Europei".

Formularea vizeaza mai ales miliardele de euro pe care Germania le-a cheltuit pentru unificarea tarii. Singurele detalii care mai sunt de clarificat sunt cele legate de costul reformelor sistemelor de pensii in acele state care depasesc limita deficitului bugetar. Pactul de Stabilitate a reprezentat de la inceput o initiativa a guvernului de la Berlin, in scopul preintampinarii cheltuielilor exagerate din partea statelor membre ale UE.

Germania investeste anual 4% din PIB, respectiv 80 de miliarde de euro, pentru reconstructia economiei din estul tarii, iar excluderea acestor cheltuieli ii permite respectarea limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar. Nu doar Germania a depasit, in ultima vreme, pragul critic de 3%, ci si Franta, Italia sau Grecia. Premierul luxemburghez Jean Claude Junker, a carui tara detine presedintia semestriala a UE, a propus reforme care permit statelor membre sa-si justifice depasirea limitei deficitului bugetar si sa evite sanctiunile, in sensul excluderii unor cheltuieli din deficitul bugetar - ajutor pentru dezvoltare (Franta), investitiile publice (Italia), cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare, plus reforme structurale, precum cele ale sistemului de pensii si investitiile destinate "atingerii scopurilor politicilor europene".

Noii membri ai UE, precum Ungaria si Polonia, au cerut sa fie excluse costurile reformei sistemului de pensii din calculul deficitului bugetar, pentru a putea indeplini conditiile de intrare in zona euro. Marea Britanie a obtinut ca guvernele sa nu mai fie nevoite sa-si reduca deficitele cu 0,5 puncte procentuale, in anii cu crestere economica solida.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.