SUA sustin ca Rusia nu are mai multe drepturi decit inainte asupra subsolului arctic, dupa expeditia de pe fundul oceanului, la 4.261 de metri sub Polul Nord.
Purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat, Tom Casey, a declarat ca nu stie daca exploratorii rusi au infipt "un drapel metalic, unul de plastic sau au acoperit fundul oceanului cu o pinza", dar gestul nu are nici o semnificatie pentru eventualele drepturi ale rusilor asupra bogatiilor din subsolul arctic. Expeditia a fost prezentata de Moscova ca o premiera si simbolizeaza ambitiile ruse asupra Oceanului Arctic si asupra hidrocarburilor din adincul marii.

Teritoriile sint disputate cu alte tari, printre care SUA, pentru ca ar putea fi bogate in petrol si gaz. O conventie ONU in acest domeniu, ratificata de Rusia in 1997, acorda tarilor membre dreptul de a revendica subsolul marin asupra caruia vor sa isi extinda suveranitatea, cu 200 de mile dincolo de zona lor. In 2001, Moscova a depus o cerere in fata unei comisii ONU, revendicind subsolul arctic. Casey a amintit ca Statele Unite nu au semnat aceasta conventie si a explicat ca eventualele revendicari teritoriale trebuie fondate pe elemente stiintifice de natura geologica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.