In Statele Unite, Senatul a votat in mod covarsitor in favoarea introducerii unei legi care intareste controlul in domeniul activitatii de lobby politic.

Actul normativ, adoptat deja de Camera Reprezentantilor, ii obliga pe parlamentari sa faca publice sursele de finantare pentru diverse proiecte personale, precum si banii pe care ii primesc de la grupurile de lobby.

Democratii, majoritari in Congres, jubileaza. Ei califica acesta lege drept un moment hotarator in activitatea legislativului american, spunand ca este cea mai importanta "revolutie etica" din ultimele decenii.

In timpul alegerilor partiale de anul trecut, democratii au atacat in mod repetat ceea ce ei au numit "cultura coruptiei" din Congres, despre care spun ca a fost promovata de republicani. Au promis ca vor face o prioritate din schimbarea mecanismelor de control in ceea ce priveste etica parlamentarilor.

Legea adoptata acum le cere parlamentarilor sa faca publice numele lobistilor care strang peste 15 mii de dolari fonduri pentru o anumita campanie de imagine, pe o perioada de sase luni, colectand bani de la diversi finantatori privati.

Congresmenii care strang separat fonduri pentru diverse proiecte personale trebuie sa anunte acest lucru in avans. De asemenea, ei nu vor mai avea voie sa accepte cadouri de la grupurile de lobby sau de la clientii acestora.

Fostii senatori si consilieri de rang inalt vor fi fortati sa astepte doi ani inainte de a putea lucra ca lobisti in Congres. O restrictie de un an se aplica pentru fostii membri ai Camerei Reprezentantilor.

Adoptarea acestei legi survine ca o reactie la scandalurile de amploare in care a fost implicat un fost lobist, Jack Abramoff, precum si fostul congresman republican Randy Duke Cunningham. Ambii sunt acum in detentie, fiind gasiti vinovati de activitati ilegale de lobby.

Casa Alba nu a precizat daca presedintele Bush va semna legea sau nu.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.