Ministrul apararii din Statele Unite, Robert Gates, a declarat ca este dezamagit de lipsa progreselor politice in Irak.

La intoarcerea dintr-o calatorie in Orientul Apropiat el a marturisit ca evenimentele politice de la Bagdad, inclusiv recenta retragere din guvern a celei mai mari grupari sunite, sunt descurajante.

Nemultumirea categorica a ministrului apararii e formulata in conditiile in care, in ultimele luni, Statele Unite au majorat semnificativ numarul soldatilor din Irak.

Intentia era tocmai ca politicienii sa poata beneficia de linistea necesara unei reconcilieri politice.

Potrivit corespondentilor BBC la Bagdad, criticile lui Robert Gates ar fi echivalentul unui vot de neincredere la adresa premierului Nouri al-Maliki.

Raport in Congres

Daca din punct de vedere politc starea de fapt de la Bagdad pare un dezastru, oficialii americani insista ca in privinta violentelor, s-ar fi inregistra progrese.

Concret, ar fi scazut numarul victimelor din randul civililor si, cel putin in anumite zone ale Bagdadului, prezenta insurgentelor s-ar fi diminuat.

De asemenea, reprezentantii Statelor Unite in Irak afirma ca au inceput sa constate o mai mare opozitie a populatiei la actiunile gruparilor extremiste de genul Al Qaeda.

Dar progresele din anumite domenii nu sunt in masura sa anuleze criza politica.

E motivul pentru care Robert Gates a fost atat de categoric. Washingtonul pare sa nu mai aiba mult timp la dispozitie.

In septembrie, administratia trebuie sa prezinte Congresului un nou raport cu privire la situatia din Irak, dar se pare ca e deja clar pentru multi politicieni ai Statelor Unite ca ofensiva nu da rezultatele asteptate.

In plus, s-ar putea ca ei sa fie tot mai receptivi la faptul ca cele mai recente sondaje de opinie arata ca 60% din populatie doreste retragerea soldatilor din Irak.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.