Ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, abordeaza la Kiev dosarele Bastroe, Insula Serpilor si romanii din Bucovina

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, efectueaza in cursul zilei de azi o vizita la Kiev, la invitatia omologului sau ucrainean Boris Tarasiuk, informeaza un comunicat sosit la redactie. Programul vizitei va cuprinde convorbiri cu presedintele Parlamentului ucrainean, primul-ministru Iulia Timosenko, ministrul de Externe Boris Tarasiuk si alte personalitati politice, reprezentanti ai societatii civile ucrainene si ai minoritatii romane.

In cursul acestei vizite seful diplomatiei romane va depune o coroana de flori la monumentul victimelor foametei din 1930, monument cu valoare simbolica deosebita pentru poporul ucrainean. Evenimentul reprezinta un semnal privind relansarea relatiei bilaterale dintr-o perspectiva noua, pragmatica, europeana, cu beneficii concrete, imediate pentru relatiile bilaterale si cooperarea regionala, se arata in comunicatul amintit. Discutiile cu partenerii ucraineni vor viza si identificarea unor modalitati de solutionare a problemelor sensibile, ramase pe agenda bilaterala, in spiritul noilor realitati interne si geopolitice din regiune, al principiului bunei-vecinatati si al valorilor democratiei europene pe care statele noastre le impartasesc.

Dosarele deschise

Relatiile bilaterale dintre Romania si Ucraina sunt incarcate de doua diferende majore. Este vorba de delimitarea zonelor economice exclusive si a platoului continental din Marea Neagra si de problema proiectului Bastroe. Romania s-a adresat la sfarsitul anului trecut Tribunalului International de la Haga in problema delimitarii zonelor economice din Marea Neagra. In aceasta problema Romania a purtat negocieri intre 1964 si 1986 cu URSS, fara a se ajunge la o solutie.

Pretentiile actuale ale Ucrainei depasesc cu 200% pretentiile URSS. In cadrul negocierilor pentru demarcarea Marii Negre punctul cheie il constituie Insula Serpilor, pe care Kievul insista sa o considere insula locuibila, solicitand zona economica exclusiva. Partea romana respinge statutul de insula pentru suprafata stancoasa aflata la 20 de mile marine de gurile Dunarii, deoarece aici nu exista resurse proprii de apa, astfel ca Insula Serpilor nu poate sustine viata.

Problema canalului Bastroe a fost declansata prin construirea unui canal de mare adancime prin mijlocul rezervatiei ucrainene a Deltei Dunarii, canal care pune in pericol echilibrul ecologic ale acestei zone. Prin declansarea proiectului Bastroe, Ucraina a incalcat mai multe tratate internationale la care este parte, inaugurand si o premiera mondiala, fiind primul stat caruia Secretariatul Conventiei de la Ramsar pentru protectia zonelor umede i-a retras finantarea, in semn de protest.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.