Ministrul israelian de Interne, Meir Sheetrit, preconizeaza, intr-o declaratie publicata ieri, construirea unei bariere de-a lungul frontierei tarii sale cu Egiptul pentru a impiedica infiltrarea imigrantilor africani ilegali.

“Ridicarea acestei bariere ar trebui sa ne coste aproximativ 1,5 milioane de shekeli (un dolar valoreaza 4,3 shekeli). Dar acesta este un pret minim, comparativ cu ceea ce va trebui sa platim daca nu construim aceasta bariera”, a spus Sheetrit, intr-un interviu acordat ziarului “Jerusalem Post”.
“Anul trecut, 300 de persoane venite din Sudan au trecut granita cu Egiptul, iar astazi intra 300 pe saptamana. Daca nu stopam acest flux numaidecat, in curand vor intra 3.000 saptamanal”, a adaugat el.
Potrivit ONU, la ora actuala in Israel ar exista 1.200 de refugiati sudanezi, dintre care 300 provin de la Darfour, o regiune ravasita de razboi civil.

Israelul a anuntat ca acesti imigranti ilegali vor fi trimisi in Egipt. Dar guvernul a hotarat sa acorde asistenta unui “mic numar” de refugiati din Darfour, care au fost primiti intr-o tabara instalata in desertul Negev (sud).

Si armata israeliana a propus construirea unei bariere de-a lungul frontierei cu Egiptul, dar guvernul s-a opus, estimand ca o astfel de lucrare este prioritara in Cisiordania, in apropierea marilor centre urbane din Israel.

Blocada usurata in Cisiordania, inasprita in Gaza

Pe de alta parte, dupa ce a respins sistematic cererile de usurarea a blocadei Teritoriilor, ale presedintelui palestinian Mahmud Abbas, uneori sustinute si de SUA, premierul israelian Ehud Olmert si ministrul Apararii, Ehud Barak au acceptat sa discute despre o posibila desfiintare a unor puncte de control care separa Israelul de Cisiordania. Cei doi au fost de acord sa studieze o harta cu propuneri in acest sens. Aceasta miscare va fi insotita de transferul catre serviciile de securitate palestiniene subordonate direct lui Abbas, a responsabilitatilor in domeniul securitatii in zonele care vor fi abandonate de armata israeliana. Masura va fi pusa in practica in decurs de cateva saptamani, conform unor surse diplomatice israeliene care au solicitat anonimatul.

Aceasta flexibilizare a pozitiei israeliene survine in contextul turneului pe care-l efectueaza in Orientul Mijlociu Secretarul de Stat si cel al Apararii ai SUA, Condoleezza Rice si, respectiv, Robert Gates, care urmeaza sa se intalneasca si cu premierul Olmert si cu presedintele Abbas. Totusi, ar urma sa fie mentinute, conform acelorasi surse, punctele de trecere situate in jurul orasului Nablus, una dintre cele mai populate asezari din Cisiordania.

O astfel de masura, daca se va confirma, ar urma sa fie inca un sprijin fata de Abbas si o tentativa de izolare a miscarii integriste Hamas, care controleaza de facto Fasia Gaza. In timp ce circulatia intre Israel si Cisiordania, controlata de Al-Fatah ar urma sa se imbunatateasca, pentru locuitorii din Gaza ar urma sa devina foarte dificil sau chiar imposibil sa intre in Egipt din cauza zidului israelian.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.