Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a aprobat o rezolutie care autorizeaza formarea unei noi forte de pace pentru regiunea Darfur, din Sudan.

Circa 26 de mii de militari, trimisi de ONU si Uniunea Africana, vor supraveghea mentinerea stabilitatii in Darfur, o zona in care atrocitatile impotriva civililor au continuat sa se perpetueze in ultimii ani.

Este pentru a patra oara cand proiectul de rezolutie a fost depus in Consiliul de Securitate ONU. De data aceasta insa, China isi daduse in prealabil acordul pentru acest document, de aceea votul in cadrul Consiliului, format din 15 membri, nu a mai fost decat o formalitate. Rezolutia a fost votata in unanimitate.

Ambasadorul Sudanului a fost nevoit sa accepte forma finala a rezolutiei, care prevede ca trupele internationale nu vor trece la actiuni ofensive contra militiilor pro-guvernamentale, dar pot recurge la forta pentru a apara civilii si lucratorii umanitari care ar fi amenintati.

Premierul britanic Gordon Brown, in cadrul unui discurs la ONU, a numit criza din Darfur drept cea mai mare catasfrofa umanitara a momentului.

Rezolutia a stabilit un calendar care prevede ca forta de pace ar urma sa devina functionala pana in Octombrie.

Conflictul din Darfur a provocat moartea a cel putin doua sute de mii de oameni si a creat doua milioane de refugiati.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.