Guvernul american nu este in masura sa precizeze ce s-a intamplat cu cele 190.000 de arme distribuite de fortele de securitate irakiene in 2004 si 2005, potrivit unei anchete desfasurate de oficiul independent GAO, transmite AFP.

Potrivit raportului publicat miercuri, armata "nu poate garanta ce s-a intamplat cu 110.000 pusti de asalt de tip AK-47 (Kalasnikov), 80.000 de pistoale, 135.000 de echipamente de protectie si 115.000 si casti care sunt inregistrate ca fiind predate fortelor irakiene".

Aceste arme au disparut din statistici intre iunie 2004 si septembrie 2005, cand armata si-a propus sa reechipeze fortele irakiene.

Incepand din 2004, armata a incetat sa adune "sistematic informatii care sa confirme datele la care au fost primite echipamentele, numarul lor sau caror unitati irakiene le-au fost distribuite", arata raportul, citat de NewsIn.

Americanii acuza frecvent tari straine precum Iranul ca furnizeaza arme militiilor clandestine din Irak.
De la invadarea tarii in 2003, Statele Unite au finantat fortele irakiene cu 19,2 miliarde de dolari (aproximativ 14 miliarde de euro), dintre care 2,8 miliarde de dolari pentru echipamente.

Publicarea raportului intervine in contextul in care presedintele american George W. Bush este supus la presiuni si criticat chiar in randurile partidului sau, pentru a prezenta progrese in situatia din Irak.

Raportul mai arata ca premierul irakian Nuri al-Maliki nu a facut progrese semnificative in ceea ce priveste numarul de unitati irakiene capabile sa desfasoare independent operatiuni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.