Ministrul american de externe, Condoleezza Rice, si ministrul Apararii, Robert Gates, fac o vizita in Egipt la inceputul unui turneu diplomatic in Orientul Mijlociu.

Scopul vizitelor ar fi unirea aliatilor arabi ai Americii impotriva influentei Iranului, Siriei si gruparilor militante ca Hamas si Hezbollah.

Luni, Washingtonul a confirmat ca va acorda un masiv ajutor militar Israelului si Egiptului, cu un plan separat pentru Arabia Saudita si vecinii ei din Golf.

O oficialitate din Ministerul de Externe iranian a afirmat ca americanii incearca sa promoveze o politica a fricii in Orientul Mijlociu.

Dar un purtator de cuvant al departamentului de stat american, Tom Casey, spune insa ca ajutorul e menit pur si simplu a le permite aliatilor sa se apere.

“Este un semnal clar catre Iran si Siria si cei care cauta sa destabilizeze regiunea si sa-si extinda influenta in dauna fortelor moderate, ca Statele Unite sprijina securitatea prietenilor si aliatilor si vor avea grija ca acestia sa se poata apara impotriva amenintarilor”, a spus purtatorul de cuvant american.

Dar un congressman american, Jerrold Nadler, care se opune in special ajutorului militar pentru Arabia Saudita a criticat aceste planuri.

“Cred ca este o prostie si ma voi opune. Cred in primul rand ca Arabia Saudita nu este un prieten al Statelor Unite si ca este un promotor major al terorismului jihadist in lume. Cred de asemenea ca este o mare greseala sa se introduca noi cantitati de armament modern in orientul Mijlociu. Nu cred ca serveste nimanui o noua cursa a inarmarilor in regiune”, spune congressmanul american.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.