Moscova are planuri mari pentru mica localitate Iantarnai din enclava rusa Kaliningrad de la malul Balticii. Oraselul care traieste din exploatarea chihlimbarului a fost ales acum de Kremlin sa devina unul din cele patru "Las Vegasuri" ce vor fi construite in Rusia din 2009.
Din cei 6.500 locuitori din Iantarnai (literar inseamna ambra), 300 muncesc in mina de chihlimbar, cea mai mare din lume, fondata inainte ca sovieticii sa ocupe aceasta regiune germana, dupa cel de-al doilea razboi mondial. Exploatarea se afla insa in pragul falimentului si autoritatile au pus in functiune un dispozitiv de securitate pentru a impiedica jefuirea ambrei.

In prezent, primarul din Iantarnai mizeaza pe reconversia in turism dupa decizia presedintelui Vladimir Putin de a grupa toate jocurile de noroc in patru zone ale Rusiei incepand cu iulie 2009, Kaliningradul fiind una dintre ele. Inainte, peste 98% din bugetul orasului provenea de la mina, dar astazi venitul este de ordinul a 40%, declara primarul scufundat in locul pasagerului din Lexus-ul sau cu sofer.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.